Trepča bánya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Trepča bánya nagy ipari komplexum Mitrovicában, Koszovóban, vagy más megközelítéssel Szerbia délnyugati részén. Több, mint 23000 alkalmazottjával Trepča volt az egykori Jugoszlávia egyik legnagyobb iparvállalata. Az 1930-as években egy brit vállalat nyerte el a Mitrovica közelében fekvő Stari Trg bánya bányászati jogait. A második világháborút követően a vállalkozás méretei drámaian megnőttek.[1]

A Trepča vállalat egy 40 bányából és gyártelepekből álló konglomerátmmá nőtte ki magát, mely java részt Koszovóban volt megtalálható, ugyanakkor Szerbia és a mai Montenegró területén is voltak érdekeltségei. E vállalatbirodalom központja azonban továbbra is a Mitrovica keleti részén fekvő Trepča maradt.


Az 1980-as és 90-es években bekövetkezett üzem- és bányabezárások számos üzemegységet érintettek. Jelenleg a Trepča mintegy 7 darab ólom és cinkbányából, egy olvasztóüzemből és egy cinkgyárból áll.


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Trepča Mines című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]