Ljubljanai főegyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ljubljanai főegyházmegye
Elhelyezkedés
OrszágSzlovénia
Metropolita körzetLjubljanai
é. sz. 46° 03′ 02″, k. h. 14° 30′ 27″
Statisztikai adatok
Terület6134 km²
Lakosság
Teljes800 585
Egyházmegyéhez tartozók545 111
További jellemzők
Egyházrómai katolikus egyház
SzékesegyházLjubljana Cathedral
VédőszentSzent Cirill és Szent Metód
Vezetése
PápaFerenc
ÉrsekStanislav Zore O.F.M.
MetropolitaStanislav Zore O.F.M.
SegédpüspökAnton Jamnik
Franc Šuštar
Honlap
Ljubljanai főegyházmegye weboldala
Ljubljanai főegyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Ljubljanai főegyházmegye témájú médiaállományokat.

A Laibachi, most Ljubljanai főegyházmegye (latinul: Archidioecesis Labacensis, szlovénül: Nadškofija Ljubljana) a szlovéniai római katolikus egyház ljubljanai (németül: Laibach) székhelyű metropolita főegyházmegyéje. Két szuffrahán egyházmegyéje van, a Koperi és a Novo mestó-i egyházmegye.

Története[szerkesztés]

A Laibachi egyházmegyét III. Frigyes német-római császár javaslatára alapították meg. II. Piusz pápa állította fel 1461. december 6-án. Zigmund Lamberget nevezték ki első püspöknek. Az Osztrák–Magyar Monarchia 1918-as összeomlása után a Ljubljanai egyházmegye nevet kapta. XXIII. János pápa föegyházmegyei rangra emelte 1961. december 22-én. A Trieszti egyházmegye újjáalakításával Kopert ljubljanai suffragan egyházmegyeként VI. Pál pápa hozta létre . 1968. november 22-én létrehozta az egyházi tartományt, Ljubljana azóta is metropolita székhely. XVI. Benedek pápa 2006-ban újjászervezte a szlovén egyházat. A Novo mestó-i egyházmegye Ljubljana területéből jött létre, amely továbbra is Ljubljana egyházi tartományhoz tartozik.

Ljubljanai hercegpüspökök (latinul: Labacensis)[szerkesztés]

Ljubljanai püspökök[szerkesztés]

Ljubljanai érsekek[szerkesztés]

Segédpüspökök[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bistum Ljubljana című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Liste der Bischöfe von Ljubljana című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Szomszédos egyházmegyék[szerkesztés]