Levelek Júliának

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Levelek Júliának
(Letters to Juliet)
Műfaj romantikus

Alkotó Caroline Kaplan, Ellen Barkin, Mark Canton
Író José Rivera, Tim Sullivan
Rendező Gary Winick
Főszereplő Amanda Seyfried, Christopher Egan, Vanessa Redgrave, Gael García Bernal, Franco Nero
Főcímzene Andrea Guerra
Zeneszerző Andrea Guerra

Ország  USA
Nyelv angol, olasz
Gyártás
Producer
Vágó Bill Pankow
Forgatási helyszín Olaszország, USA
Operatőr Marco Pontecorvo
Gyártó Summit Entertainment
Forgalmazó Summit Entertainment
Sugárzás
Eredeti sugárzás kezdeteUSA 2010. április 25. (Tribeca Film Festival)
További információk

A Levelek Júliának (eredeti cím: Letters to Juliet) 2010-ben készült amerikai romantikus dráma, Amanda Seyfried, Christopher Egan, Vanessa Redgrave, Gael García Bernal, és Franco Nero főszereplésével, mely Gary Winick rendező utolsó filmje. 2010. május 14-én került az amerikai mozikba, a magyar mozik 2010. augusztus 10-én kezdték vetíteni. A film ötletét Lise és Ceil Friedman 2006-ban kiadott könyve, a Letters to Juliet adta.

Cselekménye[szerkesztés]

Sophie (Amanda Seyfried) fiatal amerikai nő, aki a The New Yorker magazinnál dolgozik tényfeltáróként, ám újságírói álmokat dédelget. Vőlegényével, a szenvedélyes munkamániás Victorral (Gael García Bernal) Veronába, Olaszországba utaznak előnászútra. A férfit nem indítja meg az olasz romantika, inkább az időt arra fordítja, hogy belevesse magát a helyi gasztronómiába; helyi beszállítókat, partnereket találjon New York-i étterme megnyitásához.

Sophie egyedül indul Verona felfedezésére és betéved Shakespeare Júliájának házához, ahol lányok-asszonyok hagynak leveleket a romantikus hősnőnek címezve. Hamarosan felfedezi, hogy ezekre a levelekre önkéntesek válaszolnak. Sophie rábukkan egy ötven éve megírt levélre, melyet egy angol lány - Claire - írt Júliának, amikor beleszeretett az olasz ifjú Lorenzo Bartolinibe. Sophie válaszol neki mintegy fél évszázaddal a történtek után, amire meglepetésére megjelenik a levél írója, akit Vanessa Redgrave alakít. A lány csatlakozik Claire-hez és az öntelt unokájához (Christopher Egan), együtt indulnak a rég elvesztett kedves után Toszkána csodálatos vidékein.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Lise Friedman és Ceil Friedman "Letters to Juliet" című könyve adta a film alapötletét. Amikor Ceil és férje Veronába költözött, ő és nővére, Lise rábukkantak egy klubra, melyet Club di Giulietta-nak hívtak. A klub tagjai Júlia veronai házánál nap mint nap gyűjtik a leveleket, melyekben szerelemről és kapcsolatokról kérnek tanácsokat lányok, asszonyok Shakespeare Júliájától. A klubot önkéntesek tartják fenn az 1930-as évektől kezdve. A Friedman nővérek nagyon sok kutatást végeztek és ezeket osztották meg az olvasókkal a sok fotóval, néhány levéllel is illusztrált könyvben, úgy, hogy az olvasónak is kedve támad megválaszolni ezeket a leveleket.
  • Vanessa Redgrave és Franco Nero a valóságban is házasok.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Letters_to_Juliet című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.