Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (Varsó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma
POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich
Museum of the History of Polish Jews inside 2013 01.JPG
Museum of the History of Polish Jews inside 2013 04.JPG
Település Śródmieście
Cím  Lengyelország, Varsó, ul. Mordechaja Anielewicza 6.
Építési adatok
Építés éve 20092013
Megnyitás 2013. április 19.
Építési stílus posztmodern
Tervező Rainer Mahlamäki és Ilmari Lahdelma
Építész(ek) Rainer Mahlamäki
Elhelyezkedése
Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma (Varsó)
Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma
Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma
Pozíció Varsó térképén
é. sz. 52° 14′ 58″, k. h. 20° 59′ 35″Koordináták: é. sz. 52° 14′ 58″, k. h. 20° 59′ 35″
Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma témájú médiaállományokat.

A Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma avagy Polin (lengyelül Muzeum Historii Żydów Polskich, MHŻP) tematikus múzeum Varsóban, mely a lengyel zsidóság ezer évét mutatja be. Az alapkő letételére 2007-ben került sor és 2013. április 19-én nyitotta meg kapuit, a varsói gettó közvetlen szomszédságában. A múzeuma 2014. október végétől időszakos és állandó - a legmodernebb technológiával ellátott - kiállításokkal fogadja a látogatóit. A nagyrészt üveg, réz és beton posztmodern épületet a finn építészpáros, Rainer Mahlamäki és Ilmari Lahdelma tervezte. Kulturális és oktatási központként üzemel.

Története[szerkesztés]

Az ötlet, hogy felépítésre kerüljön egy komplex, átfogó múzeum a lengyel zsidóság történetéről 1995-ben merült fel a Lengyel Zsidótörténeti Intézet részéről. Még abban az évben a Varsói Önkormányzat az egykori gettó közvetlen szomszédságában lévő területet ajánlotta fel erre a célra Muranów kerületben. A Lengyel Zsidótörténeti Intézet a Lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumával, valamint Varsó Önkormányzatával karöltve kezdett bele a projektbe. A múzeum vezetésével Jerzy Halbersztadtot bízták meg. 2006-ban beharangozóként egy hatalmas sátorponyva alatt (melyet Ohelnek neveztek) különböző kiállításokat látogathattak az érdeklődők ugyanazon a helyszínen.

2005-ben hirdették meg a nemzetközi tervpályázatot a Lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának díjaival, melyet a két finn építész, Rainer Mahlamäki és Ilmari Lahdelma nyert meg. 2009. június 30-án kezdték meg a múzeum építését a varsói gettófelkelés emlékművével szemben. A projekt 33 hónapig tartott és 150 millió złotyt (közel 11 milliárd Ft) emésztett fel.

Az épületet 2013. április 19-én nyitották meg a varsói gettófelkelés 70. évfordulójára. A következő néhány hónapban több, mint 180.000 látogatót fogadott, akik különböző kulturális és oktatási programokon vettek részt és állandó kiállítását tekintették meg. A nagy megnyitót 2014. október 28-ra tervezték, mely után már a teljes kiállítás látogatható.

Az épület fenntartásában nagy szerepet játszik az amerikai Lengyel Zsidótörténeti Múzeum, mely a varsói múzeum alapítványát támogatja.

A komplexum homlokzata minimalista stílusban készült, burkolata üveg és réz. Az üvegre selymet feszítettek ki, melyen a „Polin” (héberül Lengyelország) felirat olvasható latin és héber betűkkel, és mely a zsidók lengyel letelepedésére utal. A hatalmas bejárat egyrészt azt a momentumot jeleníti meg, amikor Mózes szétválasztotta a Vörös-tengert, másrészt arra a törésre utal, melyet a nácizmus okozott a zsidók életében.

Mivel a múzeum nem csak a II. világháború borzalmait mutatja be, ezért a tervezők nem akartak hasonlóságot a jelenleg működő holokausztmúzeumokkal (mint a Berlini Zsidó Múzeum vagy a Yad Vashem Jeruzsálemben), melyek szigorúan betonból épültek. Ezért jellemzően a homokszín dominál az épületen.

A múzeum 13 ezer m²-nyi alapterületen helyezkedik el. A legalsó szinten kapott helyet a fő kiállítás, mely a közösség történetét mutatja be a középkortól napjainkig. 480 fős előadóterme különböző kulturális események megtartására alkalmas, és az épület helyet ad időszakos kiállításoknak, oktatási programoknak is. Gyermek játszóház, kávézó, ajándékbolt gazdagítja még a kínálatot. A kóser étterme pedig jelenleg is kialakítás alatt van.

2008-ban a terv elnyerte a chicagói (USA) Athenaeum Nemzetközi Építész Díjat és az építész Rainer Mahlamäki megszerezte a Finlandia Építészeti díjat is 2014-ben.

Az állandó kiállítás[szerkesztés]

Az állandó kiállítás nyolc termével több, mint 4000 m² területet foglal el és 1000 év lengyel zsidó történelmét - a világ egykori legnagyobb zsidó közösségének históriáját - öleli fel. Végigkísérhetjük a közösség kulturális örökségét a nyugat-európai üldöztetést követő legendás megérkezéstől a felvirágzáson át a II. világháború borzalmaiig és napjainkig, a társadalmi, vallási és politikai sokszínűség jegyében. A kiállítás interaktív, színes, látványos, modern, lehetőséget ad a tanulásra, kutatásra és az emlékezésre.

A tárlatot nemzetközi tudós csoport és lengyel, izraeli és egyesült-államokbeli muzeológus csapat állította össze Barbara Kirshenblatt-Gimblett professzor asszony irányításával.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Museum_of_the_History_of_Polish_Jews című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Muzeum Historii Zydów Polskich
A Wikimédia Commons tartalmaz Lengyel Zsidóság Történetének Múzeuma témájú médiaállományokat.