Latin-Amerika nyitott erei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Latin-Amerika nyitott erei (Egy kontinens kifosztásának öt évszázada)
Szerző Eduardo Galeano
Eredeti cím Las venas abiertas de América Latina
Ország Uruguay
Nyelv spanyol
Műfaj
Kiadás
Kiadás dátuma 1971
Magyar kiadó Magvető Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1976
Fordító Dely István
Média típusa könyv
Oldalak száma 468
ISBNISBN 963-270-250-6

A Latin-Amerika nyitott erei – Egy kontinens kifosztásának öt évszázada (spanyolul: Las venas abiertas de América Latina) Eduardo Galeano uruguayi szerző 1971-ben megjelent könyve.

Galeano elemzi Latin-Amerika történetét az Újvilág felfedezésétől napjainkig, közben felszólal az Európa, később az Amerikai Egyesült Államok általi kizsákmányolás és politikai dominancia ellen.

A könyv háttere[szerkesztés]

A Latin-Amerika nyitott ereit a szerző 1971-ben írta Uruguayban. Ebben az időben Galeano újságíróként és könyvszerkesztőként dolgozott a Montevideói Egyetem kiadói osztályán. Galeano állítása szerint „négy évet vett igénybe a szükséges kutatások elvégzése és az információgyűjtés, és 90 éjszakát a könyv megírása”.[1] Két évvel a megjelenés után, 1973-ban a katonaság átvette az ország irányítását, a szerzőnek pedig menekülnie kellett. A könyvet baloldali nézetei miatt Chile, Argentína és Uruguay diktatórikus kormányai betiltották.

Ajándék Obamának[szerkesztés]

Hugo Chávez venezuelai elnök egy példányt ajándékozott Barack Obamának az Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozóján, 2009. április 18-án, szombaton. A könyvbe ezt írta: „Obamának, szeretettel".[2]

A könyv eladásai hihetetlen mértékben emelkedtek, az amerikai Amazon.com listáján egy nap alatt az 54295. helyről a 2. helyre ugrott.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Open Veins of Latin America című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Writer Without Borders. (Hozzáférés: 2009. április 20.)
  2. Bestseller lett Chávez ajándéka. (Hozzáférés: 2009. április 20.)