Lana Trotovšek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lana Trotovšek
Életrajzi adatok
Született1983 (41 éves)[1]
Ljubljana
Iskolái
Pályafutás
Műfajokkomolyzene, kamarazene
Hangszerhegedű
Tevékenységhegedűs
SablonWikidataSegítség

Lana Trotovšek (Ljubljana, 1980 k. –) Londonban élő szlovén hegedűművésznő, szólista és kamarazenész, aki világszerte fellép.[2] [3] Hegedűjét a trevisói Pietro Antonio dalla Costa készítette 1750-ben.

Korai élete és oktatása[szerkesztés]

Zenész családban Ljubljanában született. Már négyévesen kezdett hegedülni. 17 évesen Ruggiero Ricci védnöksége alá került, aki 18 hónapig volt a mentora a salzburgi Mozarteumban.[4] Amíg Ricci fel nem fedezte, a Ljubljanai Egyetem Zeneakadémiáján is tanult, ahol Volodja Balžalorsky és Primoz Novsak voltak a professzorai.[5]

Londonban a Trinity College of Musicban tanult Vasko Vasilev, Boris Brovtsyn, Rivka Golani és a Royal College of Musicban Itzhak Rashkovskynál.[6]

Ivry Gitlis, Ida Haendel, Pierre Amoyal, Pauk György, Tasmin Little, Pavel Berman, Lev Guelbard, Rudolf Gahler, Igor Ozim, Bernard Greenhouse és Menahem Pressler is irányította tanulmányait.

Pályája[szerkesztés]

2012-ben debütált Valerij Gergijevvel és a Mariinszkij Színház Zenekarával, Prokofjev 1. hegedűversenyével. Fellépett a bécsi Konzerthausban, a Teatro la Fenicében Velencében, a Concertgebouw Amsterdamban, a Muziekgebouw Eindhovenben, a Wigmore Hall Londonban, a londoni St. John's Smiths Square-en, a londoni Kings Place- ben és máshol. 2016-ban debütált a Londoni Szimfonikus Zenekarral és Gianandrea Nosedával.

Előadásait a BBC Radio 3, az Arte TV (Franciaország) és az RTV Slovenia közvetítette. Felvételeket készített a Signum, a Champs Hill, a Meridian Records, a SOMM, a ZKP rtv Slovenia és a Hedone lemezkiadóknál.

Lana Trotovšek neves nemzetközi fesztiválok művésze, köztük a Rheingau Zene Fesztivál, az Aix-en-Provence Fesztivál, a Festival International de Santander, az Emilia Romagna Fesztivál, a Ljubljanai Fesztivál, a Dubrovniki Fesztivál, a Kissinger Sommer, a St Magnus Fesztivál és az Aldeburgh Fesztivál.

Ő volt a Greenwich Trio hegedűse, amelynek csellistája Stjepan Hauser (az egykori 2Cellos tagja), míg a zongorista Miszumi Jóko.

2011 és 2013 között Trotovšek a Badke Quartet vezető hegedűse volt, a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Verseny győztesei.

Díjai[szerkesztés]

Trotovšek számos díjat és elismerést kapott szülőhazájában és az Egyesült Királyságban egyaránt. 2009-ben elnyerte a Trinity College of Music első díját az Ötven szólista versenyén, valamint a Beethoven Piano Society of Europe első díját Gayane Gasparyan zongoristával együtt. [7]

Elnyerte a New York Friends of TCM díját és a Szóló Vonós Bach-versenyt. 2008-ban elnyerte az olaszországi Dino Ciani Nemzetközi Szólista Zenei Verseny első díját. Hazájában, Szlovéniában megkapta az ország összes egyeteme közül a legmagasabb művészeti kitüntetést, a Prešeren-díjat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. író, 2712, Lana Trotovšek, 2017. október 9.
  2. Lana Trotovsek - solo violin, duo with piano. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]., Enterprise Music Scotland,
  3. Lana Trotovšek z dunajskim komornim orkestrom, MMC RTV Slovenija, 13 August 2012
  4. Lana Trotovsek - solo violin, duo with piano. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]."Lana Trotovsek - solo violin, duo with piano". Archived from the original on 2 December 2013., Enterprise Music Scotland,
  5. Lana Trotovsek - violin. The Fort Macleod International Festival. [2012. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 19.)
  6. Lana Trotovsek - violin. The Fort Macleod International Festival. [2012. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 19.)"Lana Trotovsek - violin". The Fort Macleod International Festival. Archived from the original Archiválva 2012. július 27-i dátummal a Wayback Machine-ben on 27 July 2012. Retrieved 19 April 2010.
  7. Violinistka Trotovškova osvojila prestižni nagradi. Delo, 2009. május 30. [2011. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lana Trotovšek című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Trotovsek hivatalos videója, amin a Fratres-t, az észt zeneszerző Arvo Pärt kompozícióját adja elő a YouTube-on
  • Downey, Charles T. (2014. szeptember 10.) „Violinist Lana Trotovsek gives radiant performance in Embassy Series”. Washington Post