Kunc Adolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kunc Adolf
Életrajzi adatok
Született1841. december 18.
Hegyhátsál
Nemzetiségmagyar
Elhunyt1905. szeptember 10.[1] (63 évesen)
Türje[1]
Munkássága
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus
Tisztségmagyarországi parlamenti képviselő
A Wikimédia Commons tartalmaz Kunc Adolf témájú médiaállományokat.

Kunc Adolf (Hegyhátsál, 1841. december 18.Türje, 1905. szeptember 10.) premontrei tanár, igazgató, Szombathely történetírója.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányait a keszthelyi algimnáziumban kezdte, majd Szombathelyen a premontrei főgimnáziumban folytatta. Érettségi után tanári és bölcseletdoktori oklevelet szerzett a pesti Tudományegyetemen, tanárai között találjuk Jedlik Ányost és Petzval Ottót. A Szent Norbert rend tagjaként 1863-tól egykori szombathelyi iskolájának, a szombathelyi premontrei főgimnáziumnak a tanára, majd 1875-től 1884-ig igazgatója lett. A csornai premontrei kanonokrend prépostjaként a szombathelyi és keszthelyi iskolák felügyelője volt.

A mennyiségtan, vegytan és természettan tanáraként országszerte híres fizikai szertárat hozott létre, amit folyamatosan bővített, fejlesztett, sokat tett a Jedlik-féle kísérletező szemlélet elterjesztéséért. Saját tudományos felfedezései nem voltak, de aktívan bekapcsolódott a kor tudományos életébe.

Diákjával, Gothard Jenővel végzett Foucault-féle ingakísérlete a Föld forgásának szemléletes bizonyítására és telefonkísérletei a magyar és nemzetközi tudománytörténetben voltak jelentősek.

Az 1880. évi vándorgyűlésen mutatták be Szombathely és Herény közötti telefonkapcsolat létrehozását a Gothard-testvérek közreműködésével. Tevékenyen részt vett Vas vármegye és Szombathely közéletében. 1884-ben megválasztották a szombathelyi kerület országgyűlési képviselőjének. Rendje még ugyanebben az évben csornai préposttá választotta. Támogatásával 1893-ban épült fel a rend gimnáziumának épülete. Élete utolsó éveit Türjén töltötte.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]