Kunc Adolf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kunc Adolf
Kunc Adolf.png
Életrajzi adatok
Született 1841. december 18.
Hegyhátsál
Nemzetiség magyar
Elhunyt 1905. szeptember 12. (63 évesen)
Keszthely
Munkássága
Vallás keresztény
Felekezet római katolikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő
A Wikimédia Commons tartalmaz Kunc Adolf témájú médiaállományokat.

Kunc Adolf (Hegyhátsál, 1841. december 18.Keszthely, 1905. szeptember 12.) premontrei tanár, igazgató, Szombathely történetírója.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányait a keszthelyi algimnáziumban kezdte, majd Szombathelyen a premontrei főgimnáziumban folytatta. Érettségi után tanári és bölcseletdoktori oklevelet szerzett a pesti Tudományegyetemen, tanárai között találjuk Jedlik Ányost és Petzval Ottót. A Szent Norbert rend tagjaként 1863-tól egykori szombathelyi iskolájának, a szombathelyi premontrei főgimnáziumnak a tanára, majd 1875-től 1884-ig igazgatója lett. A csornai premontrei kanonokrend prépostjaként a szombathelyi és keszthelyi iskolák felügyelője volt.

A mennyiségtan, vegytan és természettan tanáraként országszerte híres fizikai szertárat hozott létre, amit folyamatosan bővített, fejlesztett, sokat tett a Jedlik-féle kísérletező szemlélet elterjesztéséért. Saját tudományos felfedezései nem voltak, de aktívan bekapcsolódott a kor tudományos életébe.

Diákjával, Gothard Jenővel végzett Foucault-féle ingakísérlete a Föld forgásának szemléletes bizonyítására és telefonkísérletei a magyar és nemzetközi tudománytörténetben voltak jelentősek.

Az 1880. évi vándorgyűlésen mutatták be Szombathely és Herény közötti telefonkapcsolat létrehozását a Gothard-testvérek közreműködésével. Tevékenyen részt vett Vas vármegye és Szombathely közéletében. 1884-ben megválasztották a szombathelyi kerület országgyűlési képviselőjének. Rendje még ugyanebben az évben csornai préposttá választotta. Támogatásával 1893-ban épült fel a rend gimnáziumának épülete. Élete utolsó éveit Türjén töltötte.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]