Kulán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kulán
Kulán (Equus hemionus kulan)
Kulán (Equus hemionus kulan)
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Család: Lófélék (Equidae)
Nem: Equus
Alnem: Asinus
Faj: E. hemionus
Alfaj: E. h. kulan
Tudományos név
Equus hemionus kulan
(Groves és Mazák, 1967)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kulán témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kulán témájú kategóriát.

A kulán (Equus hemionus kulan) egyike az ázsiai vadszamár öt alfajának. Veszélyeztetett faj, Türkmenisztánban már csak egyes védett területeken fordul elő, de Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Ukrajnában sikerült újra elterjeszteni.

Megjelenése[szerkesztés]

A kulán az egyik legnagyobb alfaja az ázsiai vadszamárnak. Hossza 200–250 cm, marmagassága 100–140 cm, súlya 200–240 kg. A hím nagyobb a nősténynél. Világos szőre van, gerince mentén sötétebb csík húzódik végig, csípőjénél, hasán és fenekén fehér foltok találhatóak. Sörénye és farokbojtja fekete. Hideg teleken sörénye sűrűbbé és szürkébbé válik.

Életmódja[szerkesztés]

Étrendje különféle füvekből, bokrok hajtásaiból és más növényekből áll. Folyadékot is nagyrészt a növényekből vesz fel, bár gyakran megy vízhez is inni, különösen, amikor a kicsinyét szoptatja. A sivatag forrósága miatt inkább hajnalban és alkonyatkor aktív, amikor alacsonyabb a hőmérséklet. Ha veszélyben érzi magát, 70 km/h sebességgel képes futni.

A nőstények és kicsinyeik kis csordákban élnek. A domináns hím a vízhez közeli területeket védi és minden inni érkező nősténnyel párosodni próbál. A nőstény kb. egy évnyi vemhesség után egyetlen utódot ellik, aki aztán élete első két évében anyjával marad.

Védelme[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy az egykori Szovjetunióban már 1919-ben védett állattá nyilvánították, a mai Kazahsztán területén nem sikerült megóvni a kipusztulástól, és 1935–36 körül teljesen eltűnt. Türkmenisztánban jelenleg 1300 példánya él (ebből 850–900 a Badkhyz természetvédelmi területen, valamint további 445 példány hét másik területen, ahol sikerült újra meghonosítani). Az elmúlt években óriási csökkenés következett be a türkmenisztáni állományban: Badkhyz területén 1993-ban még 6000, 1998-ban 2400, 2000-ben 646 kulán élt. Kazahsztánban négy területen sikerült újra meghonosítani (itt kb. 900 példány él jelenleg), Üzbegisztánban pedig egy területen (itt 34-et számoltak).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Equus hemionus kulan című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]