Kuki Gallmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kuki Gallmann
Élete
Született 1943. június 1. (75 éves)
Treviso, Velence közelében
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) regény

Kuki Gallmann (Treviso, Velence közelében, 1943. június 1.[1] – ) olasz származású kenyai írónő.

Életrajza[szerkesztés]

Kuki Gallmann az itáliai Velencétől nem messze született. Szülei, különösen a velencei híres művészettörténész édesanyja hatására a Páduai Egyetemen tanult tovább, s politikatudományból diplomázott. Súlyos autóbalesete után a kórházi ágyon döntötte el, hogy Kenyában kíván élni.

1970-ben utazott először Afrikába, ahol 1972-ben végleg le is telepedett férjével és 7 éves fiával a kenyai Laikipián. Paolo Gallmann egy vadászbalesetben vesztette életét, mikor felesége, Kuki kilenc hónapos terhes volt kislányukkal. A Stanford Egyetemre felvett, időközben felnőtt 17 éves fiát, Emanuele-t egy mérgeskígyó harapta halálra.

Kuki Gallmann emlékükre alapítványt hozott létre, s több, számos európai nyelvre is lefordított önéletrajzi regényt írt angol nyelven. Kiemelkedő irodalmi értékű az Afrikáról álmodtam („I Dreamed of Africa”) és az Afrikai éjszakák („African Nights”) c. írása.

Életéről a Tűzszekerek rendezője, Hugh Hudson készített filmet Kim Basinger főszereplésével Afrikáról álmodtam címmel, amelyet 2000-ben mutattak be.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]