Krist Novoselic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Krist Novoselic
Krist Novoselic 15A.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Krist Anthony Novoselic II
Született 1965. május 16.
Compton
Származás Compton, Kalifornia USA
Pályafutás
Műfajok Alternatív rock, grunge, punk
Aktív évek 1980 -
Együttes Nirvana
Kapcsolódó előadó(k) Nirvana, Eyes Adrift, Sweet 75, Flipper, No WTO Combo, The Stinkypuffs, Sky Cries Mary, Aya, Foo Fighters
Hangszer basszusgitár, ének, gitár
Tevékenység
  • basszusgitáros
  • dalszerző
  • gitáros
Kiadók Sub Pop, Geffen Records
IPI-névazonosító
  • 00234720392
  • 00234720490

Krist Novoselic weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Krist Novoselic témájú médiaállományokat.

Krist Anthony Novoselic II (1965. május 16.) amerikai rockzenész, aki a Nirvana együttes basszusgitárosaként vált ismertté. A Nirvana feloszlása után, Novoselic megalakította a Sweet 75, majd az Eyes Adrift zenekarokat, és mindkettővel készített egy-egy albumot. 2006 és 2009 között játszott a Flipper nevű punkzenekarban, és velük is készített egy albumot. 2011-ben az "I Should Have Known" című Foo Fighters dalban szerepelt. Zenei törekvései mellett a politikában is aktív.

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Novoselic horvát bevándorlók gyermekeként született Comptonban, Kalifornia államban. Már fiatal korában érdeklődést muatott olyan zenekarok iránt, mint a Led Zeppelin, Van Halen, Black Sabbath vagy az Aerosmith. Később megismerkedett a punk zenével is (Sex Pistols, Ramones), ezek határozták meg későbbi zenei irányvonalát, basszus játékára Paul McCartney, Geezer Butler, John Entwistle, és Gene Simmons alapvető hatásai figyelhetők meg. Később, Novoselic öccse Robert bemutatta őt barátjának, Kurt Cobain-nak. Cobain végül összebarátkozott az idősebb Novoselic-csel, hasonló zenei ízlésük miatt.

Nirvana[szerkesztés]

Dave Grohllal kibővülve létrejött a Nirvana együttes. 1991 tavaszán kiadták a Nevermind című albumot, ami egy világméretű jelenség lett a "Smells Like Teen Spirit" dallal. A zenekar ezzel megindult a hírnév felé, de sajnos a Nirvana hirtelen véget ért 1994 áprilisában Cobain halála után. Novoselic visszavonult a reflektorfényből abban az évben. Cobain és Novoselic szinte elválaszthatatlan voltak csaknem egy évtizede, és közeli barátja elvesztése különösen nehéz volt számára. Egyike azon kevés nyilvános szereplései közül az MTV Video Music Awardson való szereplés, ahol egy Nirvana videóban, a "Heart-Shaped Box"-ban elnyerte a Legjobb Alternatív Videó díját. Novoselic megragadta az alkalmat hogy köszönetet mondjon a rajongóknak és legjobb barátjának Kurt Cobainnek.

Magánélete[szerkesztés]

Novoselic kétszer élt házasságban. Első felesége Shelli Dilley volt, akivel középiskolában találkozott, és akivel 1985-ben randevúzni kezdett. 1989 decemberében házasodtak össze, majd 1999 végén váltak el. 2004-ben Novoselic újraházasodott, Darbury Ayn Stenderu-t vette el feleségül. Jelenleg Wahkiakum megyében, Washingtonban él, nem messze Deep Rivertől.

Külső hivatkozások[szerkesztés]