Krist Novoselic

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krist Novoselic
Életrajzi adatok
Születési névKrist Anthony Novoselic II
Született1965. május 16.
Compton
SzármazásCompton, Kalifornia USA
Iskolái
  • Aberdeen High School
  • Lower Columbia College
Pályafutás
MűfajokAlternatív rock, grunge, punk
Aktív évek1980–
EgyüttesNirvana
Kapcsolódó előadó(k)Nirvana, Eyes Adrift, Sweet 75, Flipper, No WTO Combo, The Stinkypuffs, Sky Cries Mary, Aya, Foo Fighters
Hangszerbasszusgitár, ének, gitár
Tevékenység
  • basszusgitáros
  • dalszerző
  • gitáros
KiadókSub Pop, Geffen Records
IPI-névazonosító
  • 00234720392
  • 00234720490

Krist Novoselic weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Krist Novoselic témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Krist Anthony Novoselic II (Compton, Kalifornia, 1965. május 16. –) amerikai rockzenész, aki a Nirvana együttes basszusgitárosaként vált ismertté. A Nirvana feloszlása után, Novoselic megalakította a Sweet 75, majd az Eyes Adrift zenekarokat, és mindkettővel készített egy-egy albumot. 2006 és 2009 között játszott a Flipper nevű punkzenekarban, és velük is készített egy albumot. 2011-ben az "I Should Have Known" című Foo Fighters-dalban szerepelt. Zenei törekvései mellett a politikában is aktív.

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Novoselic horvát bevándorlók gyermekeként született Comptonban, Kalifornia államban. Már fiatal korában érdeklődést mutatott olyan zenekarok iránt, mint a Led Zeppelin, Van Halen, Black Sabbath vagy az Aerosmith. Később megismerkedett a punkzenével is (Sex Pistols, Ramones), ezek határozták meg későbbi zenei irányvonalát, basszusjátékára Paul McCartney, Geezer Butler, John Entwistle és Gene Simmons tettek alapvető hatást.

Novoselic öccse, Robert mutatta be őt barátjának, Kurt Cobainnek. Cobain végülis hasonló zenei ízlésük miatt barátkozott össze az idősebb Novoseliccsel.

Nirvana[szerkesztés]

Dave Grohllal kibővülve létrejött a Nirvana együttes. 1991 tavaszán kiadták a Nevermind című albumot, ami a zenekart egy világszerte ismert jelenséggé tette a "Smells Like Teen Spirit" dallal. A zenekar ezzel megindult a hírnév felé, ám pályafutásuknak Cobain 1994 áprilisában bekövetkezett halála hamar véget vetett. Cobain és Novoselic csaknem egy évtizede elválaszthatatlanok voltak, és közeli barátja elvesztése különösen nehéz volt számára. Novoselic az év nagyobb részében már visszavonult a rivaldafényből. Kevés nyilvános szerepléseinek egyike abban az évben a szeptemberi MTV Video Music Awardson történt, ahol a Nirvana "Heart-Shaped Box" videója elnyerte a Legjobb Alternatív Videó díját. Novoselic megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a rajongóknak és legjobb barátjának, Kurt Cobainnek.

Magánélete[szerkesztés]

Novoselic kétszer házasodott. Első felesége Shelli Dilley volt, akivel középiskolában ismerkedett meg, és akivel 1985-ben randevúzni kezdett. 1989 decemberében házasodtak össze, majd 1999 végén váltak el. 2004-ben Novoselic újraházasodott, Darbury Ayn Stenderut vette el feleségül. Jelenleg Wahkiakum megyében, Washington államban él, nem messze Deep Rivertől.

További információk[szerkesztés]