Krajczár Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krajczár Károly
Krajczár Károly.JPG
Született 1936. szeptember 2. (81 éves)
Apátistvánfalva
Állampolgársága
Nemzetisége magyarországi szlovén
Foglalkozása pedagógus, népmesegyűjtő, tankönyvszerkesztő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Krajczár Károly témájú médiaállományokat.

Krajczár Károly (szlovénül Karel Krajcar) (Apátistvánfalva, 1936. szeptember 2. –) magyarországi szlovén pedagógus, népmesegyűjtő, tankönyvszerkesztő.

Elemi iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte. A budapesti egyetemen a tanárképző szakon tanult. 1956-ban, húszesztendős korában részt vett az október 23-ai a lengyelekért tartott szimpátia-tüntetésen és figyelemmel kísérte Nagy Imre beszédét is. Elmondása szerint a legnagyobb hatást az gyakorolta rá, mikor Kodály Zoltán a később róla elnvezett Kodály köröndön integetett nekik.
Az októberi-novemberi forradalomban nem vett részt, karácsonykor viszont hazaküldték, hogy nyugtassa meg a vendvidéki lakosságot, mivel annak kevés információja volt a fővárosban zajló eseményekről.

Mivel közvetlen része nem volt a forradalomban, ezért visszatérhetett az egyetemre és 1958-ban szlovén-magyar szakos tanári diplomát szerzett. Az apátistvánfalvai iskolában nyert tanári állást és 1997-ben történt nyugdíjba vonulásáig ott dolgozott.
Az 1970-es évektől kezdett gyűjtőmunkába, először a helyi vend népmeséket gyűjtötte össze, amelyet még élő idős emberek ismertek. Első kötete vend nyelven jelent meg 1984-ben, majd 1990-ben egy kétnyelvű szlovén-magyar kötet kiadására is sor került. Emellett néprajzi tárgyak gyűjtésével is foglalkozott. 1996-ban egy harmadik kiadásra került sor, amely régi mesék mellett új gyűjtéseket is tartalmazott.

1964-ben a szlovén nyelv tanfelügyelőjévé nevezték ki, mely tisztségét 1970-ig ellátta. Az akkor Berzsenyi Dániel Főiskola (ma Savaria Egyetem) szlavisztika tanszéke tanárává választotta.

Jelenleg visszavonultan él Apátistvánfalván.

Külső hivatkozás[szerkesztés]