Kozmonauták vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kozmonauták vára
Szerző Ken MacLeod
Eredeti cím Cosmonaut Keep
Nyelv angol
Műfaj Sci-fi
Következő Sötét fény
Kiadás
Kiadó Tor Books
Kiadás dátuma 2000
Magyar kiadó Metropolis Media
Magyar kiadás dátuma 2008
Fordító Tomori Gábor
Borítógrafika John Berkey
Média típusa könyv
Oldalak száma 360
ISBN ISBN 9789639866027

A Kozmonauták vára (Cosmonaut Keep) a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatában 2008-ban megjelent regény, a Fénynél sebesebben-trilógia első kötete. Íróját, Ken MacLeod-ot ezért a regényért az Arthur C. Clarke- és Hugo-díjra is jelölték.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A regényben két szálon, egymást váltogatva futnak az események.

Egyik eseménysor a távoli jövőben a Mingulay bolygó hazájuktól elszakadt telepesei között játszódik, akik közül egy páran egy hatalmas terven dolgoznak: a csillagközi utazás módját keresik egy olyan világban, ahol ez bizonyos, fejlettebb fajok privilégiumának számít. A címbéli kozmonauták a Mingulay bolygó első emberi telepesei, akikről azt rebesgetik, hogy egy életüket meghosszabbító, ámbár kétséges eredményű orvosi kezeléssorozaton estek át.

A másik cselekményszál a 21. század közepének Földjén fut, ahol a szocialista Európai Unió-ban egy számítógépzseni hacker sorsdöntő titok nyomára bukkan. A férfi a vadkapitalista Egyesült Államokba menekül, hogy mentse az életét. Többen a segítségére sietnek, kiderül, hogy az emberiség legremekebb koponyáit is ugyanaz a probléma foglalkoztatja, ami a mingulayiakat. Végül onnan érkezik a segítség, ahonnan legkevésbé várják: idegen lények keresnek kapcsolatot az emberiséggel, fölkínálva az antigravitáció és egy minden addiginál többre képes hajtómű titkát.

Vajon mi lehet a kapocs e két, rendkívül különböző kor között, mi kötheti össze a közeljövőben feléledő orosz dominanciájú Földjét a távoli bolygó tarka, egzotikus lényekkel teli csodavilágával?

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]