Koszmosz–10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Koszmosz–10 (oroszul: Космос 10) a Koszmosz műhold a szovjet műszeres mesterséges műhold-sorozat tagja. Ionoszféra kutató, valamint felderítő műhold.

Küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Koszmosz–9 adatgyűjtését folytatva a Föld sugárzási övezeteinek vizsgálatához. A Vosztok-program előkészítését segítette, a négy napos programot a továbbiakban nyolc napra bővítették. Műszerezettsége a belső térben különféle számlálók, a külső felületen árnyékolással ellátott szcintillációs számlálót helyeztek el.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kettős, katonai és polgári (tudományos) rendeltetésű, az OKB–1 tervezőirodában kifejlesztett műhold. A Zenyit–2 emeber szállítására fejlesztendő űreszköz, hasznos terében helyezték el a műszereket.

1962. október 17-én a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Vosztok–2 rakétával juttatták alacsony Föld körüli pályára. A 90 perces, 64.9 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya elemei: perigeuma 243 kilométer, az apogeuma 178 kilométer volt. Hasznos tömege 4700 kilogramm. A sorozat felépítését, szerkezetét, alapvető fedélzeti rendszereit tekintve egységesített, szabványosított tudományos-kutató űreszköz. Áramforrása kémiai akkumulátor, szolgálati ideje maximum 10 nap.

A Föld felső atmoszférája fontos szerepet játszik a felszíni és a műholdas kommunikációban és navigációban, sűrűsége befolyásolja az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak élettartamát. A fedélzeten elhelyezett rádióadók által sugárzott jelek fáziskülönbségének méréséből következtetéseket lehet levonni az ionoszféra szerkezetéről. Az éjszakai ionoszféra F-rétege magasságbeli és kiterjedésbeli inhomogenitásainak mérése a 20 MHz-es fedélzeti adó jeleinek fluktuációváltozásaiból történt. Kamerái SZA-10 (0,2 méter felbontású), SZA-20 (1 méter felbontású) típusú eszközök voltak.

1962. október 21-én földi parancsra belépett a légkörbe és hagyományos – ejtőernyős leereszkedés – módon visszatért a Földre.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Koszmosz–9

Koszmosz-program
1962

Utódja:
Koszmosz–11