Koszmosz–11

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

'Koszmosz–11 (oroszul: Космос 11) a Koszmosz műhold a szovjet műszeres mesterséges műhold-sorozat tagja. Ionoszféra kutató műhold.

Küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feladata a Föld atmoszférájának felülről történő vizsgálata. A Koszmosz–1 és Koszmosz–2 által megkezdett vizsgálatokat folytatta, valamint az új rakétafúvókák segítségével olyan manővereket végzett, amelyek elősegítették a későbbi emberes űrrepüléseket. A műholdakat csak típusjelzéssel látták el (sikertelen indításnál a következő indítás kapta a jelölést).

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az OKB–1 tervezőirodában kifejlesztett és megépített DSZ–A1 (DSZ – Dnyepropetrovszkij szputnyik) típusú műhold. Üzemeltetője a szovjet Akadémia.

1962. október 20-án a Kapusztyin Jar rakétakísérleti lőtérről Majak–2 indítóállásából egy Koszmosz–2I (63SZ1) típusú hordozórakétával állították alacsony Föld körüli pályára. Az orbitális egység pályája 95.6 perces, 48.9 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 234 kilométer, az apogeuma 901 kilométer volt. Hasznos tömege 315 kilogramm. A sorozat felépítését, szerkezetét, alapvető fedélzeti rendszereit tekintve egységesített, szabványosított tudományos-kutató űreszköz. Áramforrásként napelemeket, illetve pufferakkumulátorokat alkalmaztak.

A Föld felső atmoszférája fontos szerepet játszik a felszíni és a műholdas kommunikációban és navigációban, sűrűsége befolyásolja az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak élettartamát. A fedélzeten elhelyezett Majak-adó koherens rádióadók segítették az ionoszféra szerkezetéről alkotott kép feltérképezését. Az éjszakai ionoszféra F-rétege magasságbeli és kiterjedésbeli inhomogenitásainak mérése a 20 megahertzes fedélzeti adó jeleinek fluktuációváltozásaiból. Műszeres eszközei mérték a kozmikus sugárzás összetételét, mennyiségét.

1964. május 18-án földi parancsra belépett a légkörbe és hagyományos – ejtőernyős leereszkedés – módon visszatért a Földre. Az első Koszmosz műhold amelyik visszatért a Földre.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elődje:
Koszmosz–10

Koszmosz-program
1962

Utódja:
Koszmosz–12