Kocsis-Cake Olivio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsis-Cake Olivio
SzületettCake Baly Olivio
1980. március 31. (44 éves)
Magyarország
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • politikus
  • aktivista
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (2018–2022)
IskoláiPázmány Péter Katolikus Egyetem (–2010, történettudomány)

A Wikimédia Commons tartalmaz Kocsis-Cake Olivio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kocsis-Cake Olivio (a „Cake” magyarosan ejtendő,[1] születési neve Cake Baly Olivio; 1980. március 31. –) apai ágon bissau-guineai származású magyar politikus, a Demokratikus Koalíció tagja, 2018–2022 között az Országgyűlés tagja.

Élete[szerkesztés]

Édesanyja magyar könyvelő, édesapja a Bissau-Guineából érkezett balanta közgazdász, később Az állampolgár című film főszereplője, Cake-Baly Marcelo. Budapesten nőtt fel, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen diplomázott történelem szakon, és szociológia szakon is abszolutóriumot szerzett. E közben rádiós műsorvezetőként dolgozott a Radiocafé 98.6-ban és a Civil Rádióban, illetve online portáloknál írt közéleti, külpolitikai témájú cikkeket. A Kurt Lewin Alapítvány és a Soros György által alapított Open Society Foundations megbízásából is végzett kutatásokat.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

2010 elején kezdett a Lehet Más a Politika kampányában dolgozni. A 2010-es magyarországi önkormányzati választáson terézvárosi polgármesterjelölt volt, ahol 11%-ot ért el, de kompenzációs listáról bejutott a kerületi közgyűlésbe.[2] 2012-ben beválasztották az LMP Országos Választmányba, nevéhez fűződik a Budapest Választmány létrehozása.

2013 februárjában kilépett az LMP-ből, a Párbeszéd Magyarországért alapító tagja, 2014-ben pártigazgatóvá választották. A 2018-as magyarországi országgyűlési választáson a Párbeszéd a Magyar Szocialista Párttal indult közös listán, Kocsis-Cake a 99. helyet kapta.[3] A listavezető, Karácsony Gergely mandátumát az Országgyűlés megalakulása után visszaadta, hogy polgármester maradhasson, a taggyűlés Kocsis-Cake Oliviót választotta annak ellenére, hogy a listán nem ő következett.[4]

A 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson az MSZP-Párbeszéd Budapesti 5. sz. országgyűlési egyéni választókerületben indította,[5] de nemsokára visszalépett Oláh Lajos javára.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]