Kner Albert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kner Albert
Született 1899. február 19.
Gyoma
Elhunyt 1976. augusztus 21. (77 évesen)
Chicago
Állampolgársága magyar
SzüleiKner Izidor, Netter Kornélia
Foglalkozása
  • illusztrátor
  • nyomdász

Kner Albert (Gyoma, 1899. február 19.Chicago, 1976. augusztus 21.) nyomdász, grafikus.

Életpályája[szerkesztés]

Kner Albert – az akkor már híres nyomdász – Kner Izidor hatodik gyermekeként született. A családi hagyományok nagyban befolyásolták gyermekkorát. Albert tehetsége kézügyessége, kreativitása hamar megmutatkozott, ugyanakkor örökölte apja határozottságát és keménységét is.

1915–16-ban Örkényi István grafikusnál, az Iparművészeti Iskola tanáránál tanult grafikát. Frontszolgálat után Gyomán apja nyomdájában tanult, majd a bécsi Graphische Lehr- und Versuchsanstaltban Rudolf Larisch növendéke, 1923-ban a lipcsei Akademie für graphische Künste und Buchgewerbe hallgatója Georg Belwe professzornál. Tanulmányai után fametszeteket készített az indiai életbölcsességek gyűjteményéhez a Pancsanatrához, majd a könyv párjához a Török hodzsa tréfáihoz. Mértéktartó jó ízléssel használta fel az indiai és a török motívumkincseket. Kísérleteket folytatott a kiadói kötés megvalósítására. Színes, keményítős papírtáblákat tervezett, a keményítőben oldott festéket fésűs szerszámokkal mintázta. Albert tervezte később a terülődíszítéses Kner előzékpapírt is. Tehetsége bátyja árnyékában is kibontakozott, de ő többre vágyott.

1924-ben Budapesten a Globus nyomdában fejezte be tanulmányait. Neve ekkor jelent meg először a Kner kiadványokon. 1925-ben Temesvárott a Helikon nyomda művészeti vezetője lett. 1926-tól a budapesti Hungária Hírlapnyomda művészeti vezetője, majd cégvezetője. Rendszeresen dolgozott a gyomai Kner nyomdának is. 1927-től a Magyar Grafika c. folyóirat főmunkatársa. Alapító tagja volt az 1928-ban létrehozott Magyar Könyv- és Reklámművészek Társaságának. 1934-ben beválasztották a Magyar Nyomdászok Társasága tagjai közé. Az 1930-as években részt vett Orbán Dezső szabadiskolájának, az Ateliernek a megalapításában, ahol grafikát tanított.

1933-ban vette feleségül Susan Braunt, 1935-ben született András fiuk, majd 1937-ben Anna lányuk. Az 1938-ban elfogadott zsidótörvény miatt családját féltve az ország elhagyása mellett döntött. Mivel felesége amerikai állampolgár volt, ennek nem volt különösebb akadálya.

1940-ben családjával kivándorolt Chicagóba, ahol 1965-ig, nyugdíjazásáig a Container Corporation csomagolástechnikai vállalat tervező laboratóriumának vezetője volt. 1973-ban elnyerte a Csomagolás híres emberei kitüntetést. Az 1960-as évektől a Print és a Packaging Design c. New York-i folyóiratok szerkesztőségi tanácsadója volt.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái – új sorozat I–XIX. Budapest: Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete. 1939–1944.  , 1990–2002. , a VII. kötettől (1990–) sajtó alá rendezte: Viczián János
  • Gyomaendrődi ki kicsoda? Szerk. Szilágyiné Németh Eszter, Kovácsné Nagy Katalin. Gyomaendrőd, Honismereti Egyesület-Szülőföld Baráti Kör, 2004.
  • Magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Kenyeres Ágnes. Bp., Akadémiai Kiadó, 1981.
  • Nagy Csaba: A magyar emigráns irodalom lexikona. Bp., Argumentum Kiadó-Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ, 2000.
  • Magyar Nagylexikon. Főszerk. Élesztős László (1-5. k.), Berényi Gábor (6. k.), Bárány Lászlóné (8-). Bp., Akadémiai Kiadó, 1993-.
  • Révai Új Lexikona. Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits, 1996-.
  • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub.
  • Népszabadság (Bp.) ; 1999. aug. 14. (Erdész Á.)