Klaukó Mátyás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Klaukó Mátyás
Született 1923. május 25.
Tótkomlós
Elhunyt 1983. április 13. (59 évesen)
Békéscsaba
Állampolgársága magyar
Foglalkozása politikus
Tisztség magyar országgyűlési képviselő

Klaukó Mátyás (Tótkomlós, 1923. május 25.Békéscsaba, 1983. április 13.) az MSZMP Békés megyei első titkára, politikai vezetője, majd később országgyűlési képviselő, a megyei tanács elnöke, az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának tagja.

Élete[szerkesztés]

Klaukó Mátyás szegényparaszti családban született, szülei földmunkások voltak. Az apja bekapcsolódott a Tanácsköztársaság harcaiba, vöröskatonaként szolgálta a rendszert. Maga Klaukó csak elemit végzett, ezután részesarató és kubikos lett.

1940-ben a mezőhegyesi cukorgyárban kapott munkát, de mivel egy bérkövetelési sztrájkban alig 17 évesen vezető szerepet játszott, ezért mint fiatalkorút, elbocsátották. Ebben az évben már tagja volt a munkásotthon ifjúsági tagozatának, ami lényegében a Kommunisták Magyarországi Pártjának fiatalok számára létrehozott szervezet volt. A leventemozgalomban való részvételt szabotálta, ezért a háborús időkre tekintettel a rendőrség előállította és pár napi fogdával büntette.

1944-ben besorozták a Magyar Királyi Honvédségbe, a Szentesen történt kiképzése után a frontra irányították volna egységüket, de Klaukó harmadmagával megszökött a katonai felelősség alól. A Vörös Hadsereg ekkora már elfoglalta szülőfaluját, így Tótkomlósra tért vissza. 1945 elején belépett az újjáalakult Magyar Kommunista Pártba.

Egy évvel később a szakszervezeti vezetőség tagja lett, majd a FÉKOSZ titkárává választották. A földreform keretében 3 kataszteri holdat kapott művelésre.

Egy fia született, aki szintén az állampárt tagja volt.

A politikában[szerkesztés]

1947-1965 között a pártapáratusban, majd az állami vonalon dolgozott. Itt először még Tótkomlóson pártvezetőségi tag, majd 1949-től párttitkár volt. Ezt követően a Szarvasi járás pártbizottsági titkára. 1950-1952 között a Pártfőiskola hallgatója. Az iskola elvégzése után a megyei pártbizottság titkárává választották, ezt a tisztséget 1956-ig töltötte be.

Az 1956-os forradalom idején is hű maradt a rendszerhez, hamar belépett az újonnan megalakított Magyar Szocialista Munkáspártba. 1957-ben már az Ideiglenes Intéző Bizottság elnöke, majd az MSZMP Békés megyei Bizottságának első titkára, ebbéli minőségében 34 éves korától 1957-1965 között a megye tényleges politikai vezetője volt. 1958-tól tagja lett az Országgyűlésnek is.

1965-ben a megyei tanács elnökévé választották. Megválasztották az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottság tagjává. Eközben tagja volt a megyei pártbizottságnak és a párt végrehajtó bizottságának is.

Egészségügyi állapotának megromlása miatt 1979. január 1-jétől nyugdíjba vonult megyei tanács elnöki tisztéből, de többi funkcióját megtartotta. Békéscsabán, a munkásmozgalmi résztvevők számára fenntartott temetőrészben helyezték végső nyugalomra.

Kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]