Kitty Films

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kitty Films
Típus
Alapítva 1972
Megszűnt 1996
Székhely Szetagaja
Forma kabusiki gaisa
Anyavállalata MCA Inc.
A Kitty Films weboldala

A Kitty Films (キティ・フィルム?) animestúdió, amelyet 1972-ben alapítottak Japánban. A vállalat lemezkiadó és tehetséggondozó céget is működtet Kitty Records név alatt.

Története[szerkesztés]

A céget 1972-ben alapította Taga Hidenori Kitty Music Corporation néven a Polydor és a Universal Music leányvállalataként, amit elsősorban televíziós drámák zenéjének elkészítésével bíztak meg.[1] Első munkájuk az 1972-es Hadzsimete no tabi című film zenei betétei voltak. 1979-ben a cég elkezdett élőszereplős filmek gyártásával foglalkozni; első ilyesféle alkotásaik közé tartozik a Kagirinaku tómei ni csikai buru és a Rose of Versailles (a Kitty-nek semmi köze az utóbbi 1979-es animeadaptációjához, azt a Tokió Movie Sinsa készítette). 1981-ben a Kitty elkezdett animék gyártásával foglalatoskodni, első nagyobb sikerüket Takahasi Rumiko Uruszei jacura című mangájának adaptációjával érték el. Az elkövetkezendő két évtizedben a Kitty Films egyre nagyobb figyelmet kapott mind Japánban, s mind azon kívül, melyet főként Takahasi Maison Ikkoku és Ranma ½ című mangáinak anime változatainak köszönhette.[1] Takahasi egyazon iskolában fejezte be tanulmányait, mint Ocsiai Sigekazu, a Kitty legtöbb animéjének tervezője.[1]

Produceri hírnevük ellenére a Kitty munkáinak tényleges animálását több független animestúdió készítette el, ezekből több még ma is létezik.[1] A Studio Pierrot animátorai végezték el az Uruszei jacura sorozat első felének munkálatit, a Studio Deen a sorozat második felét (kivéve néhány OVA-t) és az összes Maison Ikkoku és Ranma epizódot, míg a Madhouse készítette el az utolsó Uruszei jacura filmet és néhány későbbi OVA-t, valamint a Legend of the Galactic Heroest és a Javara!-t is.

A cég már a kezdtek óta anyagi problémákkal küszködött, ami végül a Ranma televíziós sorozat 1992-es váratlan végéhez vezetett.[1] Taga Hidenori a cég filmes ágának fenntartása végett pénzt vont ki a zenei osztályából, majd nem sokkal ezután kénytelen volt távozni vezető pozíciójából.[1] Vele együtt Ocsiai Sigekazu is kilépett a cégből, aki 1999 áprilisában bekövetkezett haláláig a Pao House stúdiónál dolgozott.[1] Ocsiait Macusita Jóko váltotta, aki nem sokkal a kinevezése után otthagyta a céget és csatlakozott a Nihon Ad Systemshez.[1] A Kitty kevésbé ismert művek, mint például a Ping-Pong Club (1995) és a Sinkai denszecu Meremanoid animékbe fektette a pénzét, de a század végére a megjelent munkái száma szinte elérte a nullát.[1] Takahasi Rumiko az 1996-ban megjelent Ranma OVA után már nem dolgozott többet a Kitty-vel, az InuYashát a Sunrise, míg a Rumic Theatert a TMS készítette el.

2006-ra a cég elsősorban tehetségkutató ügynökségként működött, legtöbb animés jogukat eladták.[1] 2016-ra a cég már kizárólag a Scandal pop-rockegyüttessel foglalkozott. Taga Eiszuke, a Kitty alapítójának fia és a zenekar vezető menedzsere 2017-ben Rooftop Inc. néven új céget jegyzett be a Kitty székhelyére.[2] A Rooftop Inc. átvette az együttest, ezzel a Kitty valószínűleg meg is szűnt.

Munkáik[szerkesztés]

Televíziós animesorozatok[szerkesztés]

OVA-k[szerkesztés]

Egész estés anime filmek[szerkesztés]

Televíziós különkiadások[szerkesztés]

Televíziós drámák (dorama)[szerkesztés]

Televíziós reklámok[szerkesztés]

  • Pocky: Jonsimai monogatari (1993–1995)

Élőszereplős filmek[szerkesztés]

A Kitty Records által korábban menedzselt előadók, színészek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i j Harley Acres: The Rise and Fall of Kitty Films (angol nyelven). Rumic World, 2007. március 3. (Hozzáférés: 2011. november 30.)
  2. https://www.rooftop.tokyo/company

További információk[szerkesztés]