Pocky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Pocky (ポッキーHepburnPokki?) egy japán édesség. Több ízben kapható. Legnépszerűbb a csokoládé, illetve az eper ízesítésű, de van narancsos, vaníliás, zöld teás, alma joghurtos, krémsajtos is. A Pocky tulajdonképpen nem más mint, sótlan, kicsit vastag ropi, pudingba vagy ételbevonóba mártva. Rendkívül népszerű édesség Japánban és Délkelet-Ázsiában, egyre több helyen kapható Magyarországon is.

Fondu Pocky

Története[szerkesztés]

Az első Pockyt 1966-ban készítették, mely egy kenyér tésztából készült pálcika alakú termék volt, amit csokoládéba mártogattak. 1971-ben az eredeti Pocky mellett megjelent a mandulás ízesítésű, majd 1977-ben az eper ízű. Innentől már szinte naponta jelent meg valamilyen új íz a kínálatban. A termék gyártási joga a japán Ezaki Glico tulajdonában van. A Pocky legnagyobb rajongótábora Japán, ahol régiónként eltér, hogy melyik íz a legkedveltebb: például Naganóban a szőlő, Hokkaidón a dinnye.

Változatok[szerkesztés]

Európában Mikado néven forgalmazzák a Pockyt.[1]

Dél-Koreában Pepero néven forgalmaz hasonló terméket a Lotte.[2]

Problémák[szerkesztés]

A Pocky sem kerülhette el a kínai melamin botrányt, az Ezaki Glico bevizsgáltatta a Kínában licenc alapján készülő terméket, amelyben 43 ppm mennyiségű melamint találtak,[forrás?] amiből a megengedett legnagyobb mennyiség 2,5 ppm lenne.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Mikado. Glico. (Hozzáférés: 2013. november 11.)
  2. On Pepero Day, a Japanese Rival Lurks. Wall Street Journal, 2013. november 11. (Hozzáférés: 2013. november 11.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pocky témájú médiaállományokat.