Kisnánai vár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kisnánai vár
Kisnána1.jpg
Ország  Magyarország

Épült 11. század-12. század
Elhagyták 1596
(törökök lerombolták)
Állapota rom
Típusa birtokközpont, főúri vár
Építőanyaga
Kisnánai vár (Heves megye)
Kisnánai vár
Kisnánai vár
Pozíció Heves megye térképén
é. sz. 47° 51′ 05″, k. h. 20° 08′ 39″Koordináták: é. sz. 47° 51′ 05″, k. h. 20° 08′ 39″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kisnánai vár témájú médiaállományokat.

A kisnánai vár Heves megye Gyöngyösi járásában, Kisnána mellett áll.

Története[szerkesztés]

Építése a 11-12. századra tehető, pontos időről okirat nem szól, de az Aba nemzetségbeli Csobánka (más források szerint[1]) családot teszik meg építtetőnek.

Első ismert birtokosa Csobánka Pál, azonban az Árpád-ház kihalása után (1301) Károly Róbert ellen fordult (Csák Máté-féle párt), így a későbbi király a területet elvette tőle, s ugyane nembéli Kompolti Péternek adományozta. Halála bekövetkeztével Gergely fia örökölte a teljes földterületet, ki Nánairól Domoszlayra változtatta nevét. A család nevei apáról fióra változtak, így amikor Luxemburgi Zsigmond az 1415. évben Domoszlay Mihály fiának, Lászlónak adta, Kompolti László került az oklevélre. Így megerősítette a család tulajdonjogát a vár felett. Kölcsönös örökösödési szerződés útján a Guthy Országh család birtokába került. 1543-ban Losonczy István azonban még hivatalos gazdája, Országh László halála előtt elajándékozta rokonának: Móré Lászlónak. Móré ingerelte kisebb csapásokkal a törököket, kereskedőket ölt meg, fosztott ki, rabolt, ezért a törökök elfoglalták a várat.

1560 után a várat már nem állították helyre. A török uralom után a vár több birtokos kezén is megfordult, akik azonban nem laktak itt, így a környékbeli lakosság építőanyagként használta a várat. 1940 körül Nána község leventéi gyakorló terepet alakítottak ki a várban és feltárták a gótikus vártemplom belsejét. A vár teljes feltárása 1962-1966 között történt, helyreállítással egybekötve.

Ma vármúzeum működik benne.

Móré legendája[szerkesztés]

A kisnánaiak elbeszélése szerint Móré László rengeteg rabolt vagyonát, kincsét, ékszereit a vár török elpusztítása előtt elásta a vár területén. Valóságalapja azonban nem ismert, mivel az egyértelmű bizonyíték (maga a kincs) a mai szerelemnapig nem került elő, így megmarad a népek, a magyar nép mondái között.[2]

Tulajdonosai[szerkesztés]

Légi felvétel a várról

Okiratokban rögzített gazdái időrendi sorrendben:[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • Várépítészetünk. Főszerkesztő Gerő László, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1975, ISBN 963-10-0861-4, 182-189. oldal

Külső hivatkozások[szerkesztés]