Dezsővár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dezsővár
Ország Magyarország
Mai településGyöngyössolymos
Tszf. magasság320 m

Épült11. század (?)
ÉpítőSolymosi család
Elhagyták13. század (?)
Állapotaelpusztult
Építőanyagafa, kő (?)
Elhelyezkedése
Dezsővár (Magyarország)
Dezsővár
Dezsővár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 50′ 26″, k. h. 19° 55′ 56″Koordináták: é. sz. 47° 50′ 26″, k. h. 19° 55′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Dezsővár témájú médiaállományokat.

Dezsővár egy mára elpusztult Árpád-kori kisvár a Mátra déli oldalán, Gyöngyössolymos közelében.

Fekvése[szerkesztés]

A vár a falutól 2,5 kilométerre, a 388 méter magas Kis-hegy környezete fölé 30 méterrel magasodó, függőleges sziklafalú északi nyúlványán, 320 méteres tengerszint feletti magasságban épült. Helyzete nagyon kedvező, innen jól ellenőrizhető a Nagy-patak völgye, melyben Gyöngyössolymos két másik várához (Óvár, Nyesettvár) vezető útvonalak haladtak.

Gyöngyössolymos, Dezsővár - légi fotó
Gyöngyössolymos, Dezsővár - légi felvétel
Dezsővár madártávlatból (Gyöngyössolymos)

Története[szerkesztés]

Dezsővárról szóló oklevelek nem maradtak fenn, történetéről szinte semmit sem tudunk. A korábban őskori sáncként azonosított vár használatát elhelyezkedése, formája és az előkerült csekély leletek alapján az Árpád-korra (11-13. század) tehetjük. Építtetője a környéken birtokos Aba nemzetség Solymosi ága lehetett.[1]

Kutatása[szerkesztés]

A várat először 1906-ban Gerecze Péter, majd 1909-ben Hanák Kolos és Bartalos Gyula említette. Pásztor József 1911-ben röviden, 1933-ban bővebben írt róla. Ő a vár helyét a Kis-hegy csúcsára tette, a mai területét pedig egy kisebb őrtorony alapjaiként azonosította.

Csorba Csaba 1977-ben, Fehér Miklós 1978-ban foglalkozott a várral. Az 1980-as évek első felében Dénes József és Skerletz Iván járták be és mérték fel területét. Ekkor tisztázták a vár valódi helyét, illetve kisebb méretű Árpád-kori cseréptöredékek kerültek elő innen.[2] Dezsővár területén részletes régészeti kutatást még nem folytattak.

Leírása[szerkesztés]

A vár területe mindössze 0,01 ha, ezzel a Mátra legkisebb méretű vára. 10 x 15 méter kiterjedésű belső területének közepén egy torony alapjait feltételezhetjük. A Kis-hegy többi részétől egy 19 méter széles, 4 méter mély, félköríves árok választja el a várat. A vár területét ma erdő borítja, kőépítkezések nyomai nem láthatóak a felszínen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dénes 80. o.
  2. Dénes 84. o.

Források[szerkesztés]

Dénes József: Árpád-kori várak a Mátra déli oldalán In: Agria XXI Az Egri Dobó István Vármúzeum Évkönyve, Eger, 1985 77-92. o.

További információk[szerkesztés]