Király Béla (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Király Béla
Élete
Született 1957. január 25. (61 éves)
Sóvárad
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers, próza

Király Béla (Sóvárad, 1957. január 25.) romániai magyar író.

Életútja[szerkesztés]

Középiskolát a szovátai líceum reálszakán végzett (1976); a Babeș-Bolyai Egyetemen szerzett filozófia-történelem szakos diplomát (1982). A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanára. Versei, novellái, esszéi és kritikái 1981 óta jelentek meg az Utunk, Korunk, A Hét, Igaz Szó, Ifjúmunkás, majd 1990 óta a Látó, Helikon, illetve a Forrás, Erdélyi Tükör, Új Horizont, Mozgó Világ s más folyóiratok hasábjain. A Céh c. budapesti folyóirat szerkesztőségi tagja. A Tény és való (1989) c. tudományelméleti kötetben tanulmánnyal szerepelt, gondozta és tanulmánnyal látta el Giordano Bruno A végtelenről, a világegyetemről és a világokról c. filozófiai dialógusát (Téka, 1990). Esszével szerepelt a Határontúli költők az anyanyelvről (Győr, 1992) c. vers- és esszékötetben.

A Köpeczi Béla szerkesztette háromkötetes Erdély története c. munka angol nyelvű változatát 2003 áprilisában az Atlanti Kutató és Kiadó Közalapítvány (USA) irányításával, Király Béla professzor felügyeletével a New York-i Columbia Egyetem könyvműhelyében nyomtatták ki.[1]

Jegyzetek és források[szerkesztés]

  1. Paizs Tibor: Megjelent az Erdély története című mű angol fordítása. = Szatmári Friss Újság (Szatmárnémeti), 2003. június 10. (Udvardy Frigyes adatbankja nyomán.)