Kikerics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kikerics
Kikerics hat porzós virága (Párizs, Jardin des Plantes de Paris botanikus kert)
Kikerics hat porzós virága (Párizs,
Jardin des Plantes de Paris botanikus kert)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Liliomvirágúak (Liliales)
Család: Kikericsfélék (Colchicaceae)
Nemzetség: Kikerics (Colchicum)
L.
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kikerics témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kikerics témájú médiaállományokat és Kikerics témájú kategóriát.

A kikerics (Colchicum) a liliomvirágúak (Liliales) rendjében a kikericsfélék (Colchicaceae) családjának névadó nemzetsége. Tudományos neve a Fekete-tenger keleti-délkeleti partjainál kialakult Kolkhisz ókori királyság nevéből származik. A monda szerint Médeia kolkhiszi királylány (és legendás boszorkány) kikericset használt varázsszereinek előállításához. Méregtartalma miatt a népnyelvben a kikirics, kükörics, kükirc vagy kükerc név mellett gyakran kutyadöglesztőnek is nevezték.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

Nyíló kikericsek a mórichidai Papréten

A nemzetség legtöbb faja a Mediterráneum keleti részén él; Európától Iránig és Turkesztánig. Magyarországon honos fajai:

(* Magyarországon fokozottan védett.)

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

A növény hagymagumója télálló, meglehetősen nagy; belőle akár 6-8 termetes virágot is kihajthat.

Virágai rózsaszínek, lilák vagy fehérek – az egyetlen, sárga virágú faj a sárga kikerics (Colchicum luteum). Virágai nagyon hasonlítanak a krókuszéhoz. A legkönnyebben úgy különböztethetjük meg őket, hogy a krókusznak 3 porzószála van, a kikericsnek pedig 6.

Életmódja[szerkesztés]

Évelő. A nemzetség legtöbb tagja a leveleit tavasszal, virágját pedig ősszel hozza. Néhány faj (így például a magyar kikerics és a sárga kikerics) tavasszal virágzik. A tavasszal virágzó kikericsek virágai levelek között nyílnak; az ősszel virágzók levelei tavasszal bukkannak elő. A tavasszal virágzók fajok virágai kisebbek.

Termése tok. A magvak kora nyáron érnek be. A hangyák terjesztik őket, mivel a szemeket borító kéreg sok keményítőt tartalmaz, ezért kedvelt eleségük.

Fiókhagymákkal kiválóan szaporítható.

Felhasználása[szerkesztés]

A növény egyes részeit (főleg hagymáját) régebben az orvostudomány használta fel, mert egy kolchicinnek nevezett, igen mérgező tropolon-alkaloidot tartalmaznak. Ez a vegyület légzés- és szívbénulást okozhat, de egyben sikeresen gátolja a daganatos sejtek osztódását,[1] valamint az akut köszvényes roham kezelésében fontos gyógyszer. Ma főleg a genetikusok használják egyes növényfajok keresztezésénél, hogy megváltoztassák a növekedést és a kromoszóma-képleteket, robusztus, poliploid fajtákat állítsanak elő.

A legelő állatok elkerülik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lásd a demekolcin nevű gyógyszer-hatóanyagnál.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]