Kiút nélkül

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiút nélkül
(No Escape)
2015-ös amerikai film
RendezőJohn Erick Dowdle
ProducerDrew Dowdle
David Lancaster
Michel Litvak
Műfaj
ForgatókönyvíróJohn Erick Dowdle
Drew Dowdle
FőszerepbenOwen Wilson
Pierce Brosnan
Lake Bell
ZeneMarco Beltrami
Buck Sanders
OperatőrLéo Hinstin
VágóElliot Greenberg
Gyártás
GyártóLions Gate Entertainment
Ország USA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínThaiföld
Játékidő101 perc
Költségvetés5 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA The Weinstein Company
BemutatóUSA 2015. augusztus 26.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel54,4 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kiút nélkül (eredeti cím: No Escape) 2015-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melynek rendezője John Erick Dowdle, forgatókönyvírója John és Drew Dowdle (John testvére). A főszerepet Owen Wilson, Lake Bell és Pierce Brosnan alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2015. augusztus 26-án mutatta be a The Weinstein Company, Magyarországon kizárólag DVD-n jelent meg szinkronizálva.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy meg nem nevezett Délkelet-Ázsiai országban, ami látszólag a való életben Kambodzsa, a miniszterelnök bezárkózik, hogy a "Cardiff" nevezetű cég képviselőivel foglalkozzon, ami az amerikai vízrendszerre specializálódott. Miután a képviselők távoznak, egy csoport fegyveres lázadó megjelenik a helységben és végeznek a miniszterelnökkel.

Tizenhét órával korábban, Jack Dwyer (Owen Wilson), a Cardiff új alkalmazottja, a feleségével – Annievel (Lake Bell) és lányaikkal, Lucyval (Sterling Jerins) és Beezevel (Claire Geare), abba az országba repülnek. A leszállás után befut egy Hammond (Pierce Brosnan) nevezetű brit, aki felkínál a számukra egy fuvart ővele és jó barátjával, "Kenny Rogers"el (Sahajak Boonthanakit) az Imperial Lotus Hotelbe, ahol többnyire csak külföldiek tartózkodnak. A hotelben Jack megtudja, hogy az egész városban nincs telefonvonal, se televízió és még internet sem. Később lemegy a bárba, hogy beszélgessen Hamonddal.

Másnap reggel, Jack kimegy az utcára, hogy vegyen egy újságot, de akaratán kívül véletlen egy konfrontáció közepén találja magát, a fegyveres tüntetők és a pajzsos rohamrendőrök között. A két erő hevesen összecsap, Jack ekkor próbál elmenekülni. Végül a tüntetők fölénybe kerülnek, és elkezdik meggyilkolni a rendőröket. Jack visszafut a szállodához, de tanúja lesz, ahogyan a lázadók fejbe lőnek egy amerikai turistát. Az egyik lázadó katona észreveszi Jacket, ekkor a férfi gyorsan felmászik létrán és az egyik hotelablakot betörve bemenekül. A lázadók áttörik a hotel fő bejáratát és válogatás nélkül elkezdik lemészárolni a személyzetet és a vendégeket. Jack siet vissza a családjához a szobába, de megtudja, hogy Lucy a földszint medencéjében úszik. Jack alig hogy eljut Lucyhoz időben, még mielőtt a lázadók eljutnának a medence területére is. Eközben Annie látja a lázadókat egyik szobából a másikba megölni a lakókat. Nehezen, de sikerült kinn tartania őket a szobájukból. Jack visszatér Lucyval, majd a lépcsőházban belebotlik egy lázadóba, de Hammond megmenti őt és azt mondja neki, hogy menjenek a tetőre. Jack a családjával felmennek és csatlakoznak néhány szállodai vendéghez és munkatárshoz, akik összegyűlve együttes erővel blokkolják az ajtót. A tetőn a hotel turistái figyelmeztetik Jacket, hogy ne menjen a tető szélére, mert a lázadók lövöldöznek is. A férfi látja hogy rengeteg lázadó van lenn és gyülekeznek a hotel helységéhez, hogy végezzenek minden külföldi emberrel, hogy a városukat megvédjék tőlük. Egy francia szállodai utas interpretálja, amint kántáltak ( "Ne állj ellen. Nem lesznek foglyok, mert megölnek mindenkit.", "Vért a vízért!") Ez hallatán odamennek a londinerhez, hogy megkérdezzék mit jelent a vért a vízért! kifejezés; Elmondja, hogy az amerikaiak elveszik a vízművet, melyet a lázadók nem néznek jó szemmel.) Hamar meghallanak egy közeledő helikoptert. A nagy horror után mindenki nagy megkönnyebbülésre tesz szert, de végül látják, hogy a lázadók azok, akik tüzet nyitnak rájuk és sok ártatlan meghal. Ahogy Jack fedezékbe vonul a családjával, a helikopter rotátora beleakad néhány áramos vezetékbe és lezuhan. A lázadók áttörik a blokkolt ajtót, és elkezdenek végezni a túlélőkkel. Jack átugrik a családjával a szálloda melletti irodaházra. Visszanéz és látja, hogy a lázadók vezére a "Welcome" banner Cardiff-et mutatja fel az ő fényképével, felismerve hogy ő a nagy célpont.

Egy tank megcélozza az irodaépületét és válogatás nélkül tüzelnek. Jack a családjával elrejtőzik néhány törmelék között, közben a lázadók özönlenek be az épületbe és megölnek minden alkalmazottat. A család továbbra is ott marad a nap többi részében egészen estig, egy holttestet magukra húzva az elrejtőzködéshez. Jack elhagyja a rejtekhelyet, majd belefut egy fosztogató lázadóba, és arra kényszerül, hogy megölje, amit Annie végig néz. Találnak egy térképet, majd álcázniuk kell magukat a halott irodai dolgozók ruháival, hogy kimenjenek az utcára és eljussanak az Amerikai Nagykövetségre, egy lopott mopeddal. Útközben sikerül átlovagolniuk a nagy tömegen, de egyikőjük észreveszi, hogy külföldiek, látva a két fiatal kislányt fenn ülve, de nem mondd semmit. Miután megérkeznek a Nagykövetséghez, de nem hallanak semmit és elhagyatott is a hely, ám rögtön menekülniük kell, mert a szállodai mészárlásból tartanak kifelé a lázadók és a vezetőjük, akik meglátják őket. A család egy Buddhista szentélykert közelében keres menedéket, majd a régi ingatlan gondnoka elbújtatja őket. A lázadók észveszejtően elkezdik keresni őket ott. Jack megpróbál ellopni egy puskát tőlük, és Annie a rejtekhelytől kijön, hogy elvonja a figyelmüket, míg Lucy és Beeze várnak rájuk. Jack véletlen zajt csap, és elkapják, ütlegelik. Ahogy csoport vezetője készül megerőszakolni Anniet, megjelenik Hammond valamint Kenny a kertben és lelövik az összes lázadót, kivéve a vezetőjüket, aki megszökik. A két féri elviszi a családot egy közeli bordélyházhoz, amin keresztül felmennek a tetejére. Ahogy esznek, Hammond elmagyarázza, hogy ő és Kennyi régebben a brit kormánynak dolgoztak. Ők és már ügynökök beszéltek a korábbi kormánnyal, hogy a Cardiff nevezetű céggel foglalkozzanak. Mivel foglalkoztak vele, lehetővé tette számukra, hogy "saját" kormányuk legyen, ami ekkor feldühítette az embereket, melynek ellenére anarchikus felkelés kerekedett. Hammond elmagyarázza a következő tervet; hogy a legközelebbi folyónál evezzenek át a hajóval egészen a vietnámi határig. Ha átérnek, akkor menedékjogot kapnak, ahol nem bánthatja őket senki.

Ahogy a gyerekek elalszanak, Annie és Jack könnyezve mondanak egymásnak szépeket, hogy nem bánták meg a közös életüket, ekkor felkészülnek arra a tényre is, hogy valószínűleg nem élik meg a következő reggelt. Mielőtt a tervüket megvalósítanák, megtámadják hajnali 4 órakor őket, akik megölik Kennyt és halálos sebet ejtenek Hammondon. Amíg a család menekül, feláldozza magát, majd egy lázadó halálra gázolja őt egy teherautóval. Közel a parthoz Annie és a gyerekek elrejtőznek, míg csak rátalál egy halászra, akinek odaadja az aranyóráját és a cipőjét egy csónakért. A halász hallja a lázadókat közeledni, így elrejti Jacket az egyik régi hajó alatt. Nem sokkal később a vezető, aki megszökött korábban, néhány emberével rátalálnak Jackre és készülnek a megölésére. Lucy elhagyja a rejtekhelyét, hogy megzavarja a vezetőt, akinek a lövése eltalálja Jack vállát. A vezető ezután elkapja Lucyt és a kezébe helyezi a pisztolyt, majd Jack fejéhez tartja arra kényszerítve, hogy végezzen vele. Ő nem hajlandó megtenni, de a férfi ösztönzi a kislányát, hogy lője le (annak érdekében, hogy esetleg megmenekülne). Mielőtt Lucy megtenné, Annie közbelép és szétveri a vezető fejét egy evezőbottal. Jack megragadja a pisztolyt és végez a fennmaradó lázadókkal.

A család felkapja a csónakot, és áteveznek a folyón. Hamar kiszúrja őket egy csoport lázadó. Már a vietnámi határ közelében vannak és a határőrség figyelmezteti a családot több fegyveressel, hogy semmilyen engedélyük nincs, hogy átlépjék a határt, de amint a hajó keresztezi a határjelzőt, a határőrség figyelmezteti a lázadókat, hogy nem támadhatják a családot, mert mostanra már a vietnámi vizeken van. Ha mégis lőnének, akkor az háborús cselekedetnek minősülne. A család megöleli egymást, hogy végre sikerült a végére érni a történteknek. Később a kórházban, Jack és Annie elmesélik a gyerekek történetét, hogyan született meg Lucy és Beeze (melyet még a két lány kért korábban h meséljék el.)

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Owen Wilson
  • Jack Dwyer,
  • a Cardiff új alkalmazottja (eredetileg amerikai mérnök), Annie férje
Széles László
Lake Bell
  • Annie Dwyer,
  • Jack felesége
Pikali Gerda
Sterling Jerins
  • Lucy Dwyer,
  • Jack és Annie nagyobbik lánya
Bartus Emese
Claire Geare
  • Briegel "Beeze" Dwyer,
  • Jack és Annie kisebbik lánya
Stern Hanna
Pierce Brosnan
  • Hammond,
  • a brit kormány állítólagos embere
Kautzky Armand
Sahajak Boonthanakit
  • Kenny Rogers,
  • helyi sofőr, akinek egy Kenny Rogers témájú taxicége van, Hammond partnere
Szokol Péter

Bevételek és fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, akik dicsérték Owen Wilson színészi teljesítményét a filmben. A Metacritic oldalán a film értékelése 38% a 100-ból, ami 33 véleményen alapul.[4] A Rotten Tomatoeson a Kiút nélkül 45%-os minősítést kapott, 142 értékelés alapján.[5] A film világszerte több mint 54 millió dolláros bevételt aratott, ami az 5 milliós költségvetéséhez képest jól teljesített.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiút nélkül. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2016. október 10.)
  2. KIÚT NÉLKÜL. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. október 10.)
  3. Kiút nélkül - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. május 26.)
  4. NO ESCAPE. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. október 10.)
  5. No Escape (2015). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2016. október 10.)

További információk[szerkesztés]