Ugrás a tartalomhoz

Khsathrita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Khsathrita
Méd Birodalom
Uralkodási ideje
i. e. 675 i. e. 653
ElődjeKhavakhsatra(?)
UtódjaUvakhsatra
Életrajzi adatok
Születetti. e. 7. század
Elhunyti. e. 633
ÉdesapjaDaiakku(?)
GyermekeiUvakhsatra
SablonWikidataSegítség

Khsathrita (óperzsa 𐎳𐎼𐎺𐎼𐎫𐎡𐏁 fa-ra-va-ra-ta-i-ša, normalizált alakban Fravartiš, elámi Pirumartiš, asszír Kaštarita, babiloni Parumartiš) méd törzsfő, a Méd Birodalom megalapozója. Óperzsa neve alapján azonosítják a Hérodotosz által említett ifjabb Phraortész nevével, Déiokész fiával.

A méd törzsszövetség Daiakku uralkodásának második felében, vagy Khavakhsatra uralkodása idején nehéz időket élt át. Asszíria szövetséget kötött a szkítákkal, amelynek következtében legyőzték a médeket és adófizetésre, mindenekelőtt lovak szállítására kötelezték őket. A kimmerek viszont Teuspa király vezetésével a médeket támogatták. I. e. 673-ban Iránban általános felkelés tört ki. E lázadás vezetői között tűnt fel Khsathrita, a médek vezére. Neve a *xšaθra (vezető) vagy xšayaθia (király) szavakkal állhat kapcsolatban, így felvett név lehet, a méd nyelv azonban nagyon kevéssé ismert. Az asszír Kaštarita névalak ezzel is kapcsolatban állhat.

Az asszírok elleni felkelés sikeres volt. Asszíria a törzsterületeit is alig tudta megvédeni, a szkíta támogatás is csak arra volt elegendő, hogy a méd–kimmer szövetség ne törjön be Mezopotámiába. Asszíria i. e. 665-ben háborúba keveredett Elámmal is, és nagy győzelmet arattak az elámi–kháldeus–arámi szövetség felett, még Szúzát is elfoglalták. Csakhogy a kimmerek i. e. 654-ben elfoglalták Szardeiszt, Lüdia fővárosát, és Asszíria ellen készültek. Ugyanakkor Urartu is felkelést tervezett, de végül Samas-sum-ukín, a babiloni helytartó lázadt fel bátyja ellen. Ebbe a lázadásba bevonta a babiloni nemességet, az arámiakat, a kháldeusokat, Elámot, Egyiptomot és a médeket is. Ekkor Asszíria még minden fronton nyerő pozícióban volt. Két szövetségese, Moáb és a szkíták délen és északon segítettek be. Hérodotosz szerint Phraortész megtámadta Ekbatanát, de egy Assur-bán-aplival vívott ütközetben meghalt, ami ahhoz vezetett, hogy a médek felett a szkíták vették át a hatalmat 28 évre.

Források[szerkesztés]

  • Sztruve, V.V..szerk.: Francev, J.P.: Világtörténet tíz kötetben – Az ókori Irán és Belső-Ázsia; az Achaimenidák birodalmának megteremtése. Budapest: Kossuth Kiadó, 582–583. o. (1953) 
  • Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie VI; Klagegesang – Libanon, Szerk.: Erich Ebeling, Bruno Meissner, Ernst Weidner, Wolfram von Soden (német nyelven), Berlin: Walter de Gruyter & Co (1983). ISBN 3-11-010051-7 
  • Christian Settipani: Nos ancêtres de l'Antiquité, Étude des possibilités de liens généalogiques entre les familles de l'Antiquité et celles du haut Moyen Âge européen, Párizs, 1991. helytelen ISBN kód: 2-86496-050-6
Előző uralkodó:
Khavakhsatra(?)
Média királya
i. e. 675 – 653
Következő uralkodó:
Uvakhsatra
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap