Kedvencek temetője 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kedvencek temetője 2 szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kedvencek temetője 2
(Pet Sematary II)
1992-es amerikai film

A film főcíme
A film főcíme
Rendező Mary Lambert
Producer Ralph Singleton
Műfaj
Forgatókönyvíró Richard Outten
Főszerepben Anthony Edwards
Edward Furlong
Clancy Brown
Jared Rushton
Darlanne Fluegel
Jason McGuire
Lisa Waltz
Zene Mark Governor
Operatőr Russell Carpenter
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Georgia
Játékidő 100 perc
Költségvetés 8 000 000 $
Képarány szélesvásznú
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
BemutatóUSA 1992. augusztus 28.
Bevétel 17 092 453 $[1]
Kronológia
ElőzőKedvencek temetője
További információk

A Kedvencek temetője 2 (Pet Sematary II) 1992-ben bemutatott amerikai horrorfilm, az 1989-ben bemutatott Kedvencek temetőjének a folytatása. Az első rész sikere után az alkotók úgy döntöttek, hogy elkészítik a folytatást. A film rendezését Mary Lambertre bízták, aki korábban a Kedvencek temetőjét rendezte. A főbb szerepekben Edward Furlong, Anthony Edwards, Clancy Brown és Jared Rushton látható.

A második rész szervesen kapcsolódik az első részhez, a történet a 3 évvel korábbi ludlowi tragédiák után játszódik. Bár a szereplők kicserélődtek, de sokszor utalnak az első rész szereplőire. Jeff anyja tragikus elvesztése után, a fiú apja úgy dönt hogy jobb lesz, ha a nyüzsgő Los Angelesből egy csendes új-angliai kisvárosba költöznek, ahol talán könnyebben fel tudják dolgozni felesége halálát. De Ludlow nem az a tipikus csendes kisváros ahogy gondolták. Korábban szörnyű természetfeletti dolgok történtek itt, melyet már a helyiek egy része csak legendának tart. Beköltözésük után a régi események megismétlődnek, és a Matthews család is megismeri az indiántemető hatalmát, mely korábban tönkretette a Creed családot is.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Renee Hallow színésznő, aki épp egy horrorfilm a Rettegés Kastélyának forgatásán szerepel, vele van fia is Jeff, aki a rendező mellől figyeli édesanyját. Egy vizes jelenetet vesznek fel, amikor baleset történik. Egy elosztó doboz beleesik a vízbe és Jeff anyját megrázza az áram. Anyja temetése után Jeff apja Chase úgy dönt, hogy elhagyják Los Angelest és a Maine állambeli Ludlowba költöznek. Az édesapa a helyi állatorvosi rendelőben vállal praxist, amely állás már évek óta betöltetlen. Úgy döntenek, hogy rendbe hozzák a lepusztult épületet, közben kismacskákra bukkannak.

Drew inkább úgy dönt hogy kutyáját nem a Kedvencek temetőjében, hanem az indiántemetőben temeti el

Jeff szeretne egy kismacskát megtartani közülük, apjának nincs kifogása ellene de csak akkor engedi meg ha a fia kitakarítja a ketreceket. Pár perc múlva megérkezik az első páciens, a helyi seriff Gus és mostohafia Drew hozza be kutyájukat. Gus arrogáns aki nincs tekintettel a gyászolókra, Jeffnek elmondja hogy az anyjával régen testi-lelki jó barátok voltak.

Jeff első napja rosszul kezdődik az iskolában, a ludlowi srácok közül Clyde és barátai rászállnak, kigúnyolják és kiközösítik mert az édesanyja híres színésznő volt. Az iskola után elveszik tőle a macskáját, amit Jeff becsempészett az iskolába. Clydék biciklire ülnek és elviszik a Kedvencek temetőjébe a macskát, Jeff utánuk ered hogy kiszabadítsa a cicáját. Mikor a temetőhöz ér Clyde és bandája elmegy így egyedül megy be a temetőbe a macska után. Összebarátkozik Drewwal aki ott maradt vele a temetőben. Drew szerint a temetőlegendája csak mese. Gus ki nem állhatja Drewt és a kutyáját Zowiet, ezért minden alkalmat megragad hogy ártson nekik.

A nyulait mindennél jobban szereti, ezért áramot vezet a nyúlketrecbe hogy Zowie ne tudja őket megenni. Egyik este a kutya megpróbálja megenni a nyulakat, de áramütést szenved. Bár nem hal meg, de Gus meghallja a kutya vonítását, kiszalad a házból és a kutya után lő. Zowie bemenekül az erdőbe, később Drew találja meg a holttestét. Megkéri Jeffet akivel összebarátkoztak, hogy segítsen neki eltemetni a kutyáját. Drew a Kedvencek temetőjén túl az indiántemetőben temeti el a kutyáját. Este Zowie visszatér a halálból. Gus és édesanyja mérgesek Drewra mert azt mondta nekik hogy eltemette a kutyáját. Kihívják az állatorvost, s vele jön a fia Jeff is, akit megdöbbent hogy életben látja a kutyát. A kutyát elviszik a rendelőbe. Jeffnek rémálmai vannak melyben az elhunyt kutya jelenik meg. A diákok Halloweenre készülnek és a Kedvencek temetőjében gyülekeznek.Jeff és Drew is elmegy a temetőbe. A fiatalok rémtörténeteket mesélnek egymásnak, amikor megjelenik Gus seriff hogy hazavigye a fiát. A gyerekek elrohannak haza, de Drewt elkapja Gus és meg akarja verni, de Zowie Drew védelmére kell és megöli a seriffet. A két fiú úgy dönt erről nem beszélnek senkinek és ellássák a seriff testét az indiántemetőben, hogy majd az feltámadva térjen vissza ahogy Drew kutyája is megtette.

Gus mióta visszatért a halálból, szakít korábbi életével, és új szokások rabja lesz

Este visszatér a temetőből Gus, aki halála óta megváltozott. Fiával kedvesebb lett, és már a kutya sem zavarja, bár kissé gyerekesen viselkedik. Chaset a laborból hívják, hogy miért küldte el egy halott állat vérét, a doktor értetlenül áll a dolgok előtt ezért meg akarja még egyszer vizsgálni a kutyát, aki közben kiszabadult a ketrecéből és széttépte a kismacskákat. Gus megöli a nyulait és vacsorára megsüti őket. Chase este a feleségével álmodik, de mikor felriad álmából a kutyát találja magán, aki épp meg akarja támadni. Megverekszik vele és ha nehezen is de el tudja kergetni. Egyik nap Jeff hazafelé biciklizik mikor megtámadja Clyde. Szerencséjére Gus seriff épp arra járőrözik, megvédi majd hazaküldi a fiút. De Clydeot nem engedi el, mert beszélni akar vele végül megöli a fiút. A gyilkosságnak szemtanúja volt Drew, ezért a seriff üldözőbe veszi, és a saját házukban elkapja Drewt akit meg akar ölni. A fiú ki tud menekülni a házból, szerencséjére épp akkor érkezik az édesanyja akinek beugrik a kocsijába és ketten elmenekülnek Gus elől. A seriff üldözőbe veszi őket és leszorítja őket az útról, Drew és anyja egy kamionnak csapódik és azonnal meghalnak. Gus visszamegy Clyde holttestéért és eltemeti az indiántemetőben.

Chaset telefonon értesítik hogy a felesége sírját megrongálták. A férfi a helyszínre siet, a temetőgondnok elmondja neki hogy Gus kiásta a holttestet, és magával vitte, miközben áthajtott a saját felesége és a fia sírján. De amíg Chase a temetőben van, Jeff elmegy az indiántemetőbe, ahol Gus már várja a holttesttel hogy a fiú saját maga temethesse el az anyját. Chase elmegy Gushoz, hogy számon kérje rajta a felesége sírjánál történteket, de Zowie rátámad Chasere akinek ezúttal sikerül végeznie a kutyával. A két férfi összeverekszik, Chase szerencsésen megússza a verekedést és megöli Gust. Este a házvezetőnőjük Marjorie, hangokat hall a padlásról ezért felmegy.

Mikor felér a padra meglátja az elhunyt színésznő pompás ruháit, aminek nem tud ellenállni és felpróbálja a ruhákat. De sokáig nem lehet boldog, mert mikor hátrafordul az elhunyt Renneét látja meg aki visszatért a sírból és most végez a lánnyal. Fiát szólongatja aki felmegy anyjához a padlásra. Mikor Chase hazaérkezik, felmegy a padlásra ahol észreveszi Marjorie holttestét. Megkéri a fiát hogy jöjjön el az anyjától és menjen le a padlásról. Jeff engedelmeskedik apjának, de mikor kinyitja az ajtót Clyde áll vele szemben aki meg akarja ölni Jeffet. A két fiú összeverekszik, apja segíteni akar Jeffnek, de Clyde leüti Chaset. Amíg a két fiú tovább verekszik, addig az anyja felgyújtja a házat. Jeff megöli Clydot majd segít az apjának kimenekülni tűzből. Az anyja hívja hogy maradjon vele a halálban, de mikor látja hogy a tűz melege leolvasztja anyja sminkjét és alóla előtűnik oszló teste, tudja hogy Ő már nem a régi anyja akit szeretett. Jeff és apja a tűz után elköltöznek a kisvárosból.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek[szerkesztés]

Edward Furlong ezúttal biciklivel menekül
 • Mikor a diákok Halloweent tartanak a Kedvencek Temetőjében, Clyde elmeséli Ellie Creed történetét, aki egyedüliként maradt életben a Creed családból az előző részben. Szerinte Ellie Creed megőrült és megölte a nagyszüleit. Ezután elmegyógyintézetbe zárták ahonnan megszökött, s állítólag Ludlowba tart. Ennek igazságtartalmáról nem tudunk meggyőződni a film során, így lehet hogy csak Clyde élénk képzeletében történt meg mindez.
 • A Kedvencek temetője filmnek a Ramones zenekar szerezte a film zenéjét, és a második részben is van egy szám amit ők szereztek.
 • A filmben Darlanne Fluegel egy színésznőt alakít. Halála után férje a Tv-ben az egyik filmjét nézi, az a jelenet a Volt egyszer egy Amerikából van, melyben Darlanne Fluegel a filmben Eve szerepét alakította.
 • A filmben van egy jelenet ahol Edward Furlong biciklivel menekül és üldözi Clyde. 1992-ben nem ez volt az első filmje melyben kétkerekű járművel menekül, a Terminátor 2-ben motorbiciklivel menekült üldözője elől.
 • Amikor Jeff macskáját elrabolják egy pillanatra látjuk amint elhaladnak Clydék Creedék háza előtt, amely ház előtt még kint áll a család neve, de szemmel láthatóan üres a ház.

Bakik[szerkesztés]

 • A Kedvencek temetője film előző részében Creedék macskáját Churchnek hívták, a fordítók elkövették azt a hibát hogy lefordították a macska nevét. A második részben Quentin Yolander egykori állatorvos, elmeséli Chasenek hogy már találkozott élőhalott állattal mégpedig Creedék Oltár nevű macskájával.
 • Zowie miután visszatért a halálból, a szőrszíne különböző árnyalatokban látható más más képsorokban.
 • Mikor Gust eltemetik Jeffék, földet dobnak a halottra, és egy pillanatra látható amint megrezzen a szeme amikor eltalálja egy kis földdarab.
 • Gus mikor megöli Clyedot az arcát beteríti a fiú vére. Mikor felnéz és észreveszi Drewt megtörli az arcát de csak még jobban szétkeni vele a vért az arcán, a következő képsorokon pedig tiszta az arca.
 • Az előző részben Louis Creed csákányt és lapátot vitt magával, mert olyan kemény volt a föld hogy szikrázott mikor belevágott a csákánnyal. A második részben Drew egy lapáttal is könnyedén kiásta a földet melyben nem látható kő.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar szinkron[2]
Jeff Matthews Edward Furlong Haumann Máté
Chase Matthews Anthony Edwards Schnell Ádám
Gus Gilbert seriff Clancy Brown Gesztesi Károly
Clyde Parker Jared Rushton Szuper Levente
Renee Hallow Darlanne Fluegel Tallós Rita
Drew Gilbert Jason McGuire Bartucz Attila
Marjorie Hargrove Sarah Trigger
Amanda Gilbert Lisa Waltz
Quentin Yolander Jim Peck Buss Gyula
Rendező Len Hunt Galambos Péter
Brad Reid Binion
Stevie David Ratajczak

Filmzene[szerkesztés]

 • "I've Got Spies"

Írta: John Easdale
Előadja: Dramarama

 • "Revolt"

Írta: Inger Lorre and Jet Freedom
Előadja: The Nymphs

 • "Shitlist"

Írta: Donita Sparks
Előadja: L7

 • "The Slasher"

Előadja: Robert J. Walsh

 • "Fading Away"

Írta: Mark Governor
Előadja: Jan King

 • "Love Never Dies"

Írta: Mark Governor
Előadja: Traci Lords

 • "Reverence"

Írta: Jim Reid és William Reid
Előadja: The Jesus & Mary Chain

 • "Gush Forth My Tears"

Írta: William Holborne
Előadja: Miranda Sex Garden

 • "Poison Heart"

Írta: Dee Dee Ramone és Daniel Rey
Előadja: Ramones

 • "Ride On"

Írta: Mary Cassidy, Steve Cozzi és Steve Ferrera
Előadja: Lulabox

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. imdb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)
 2. internetes szinkronadatbázis. (Hozzáférés: 2010. augusztus 10.)

Források[szerkesztés]