Karácsonyi történet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karácsonyi történet
(A Christmas Story)
1983-as amerikai–kanadai film
RendezőBob Clark
ProducerRené Dupont, Bob Clark
AlapműJean Shepherd: In God We Trust: All Others Pay Cash
MűfajCsaládi film, vígjáték.
ForgatókönyvíróJean Shepherd,

Leigh Brown

Bob Clark
DramaturgReginald H. Morriss
FőszerepbenPeter Billingsley,

Melinda Dillon,

Darren McGavin
NarrátorJean Shepherd
ZenePaul Zaza Carl Zittrer
OperatőrReginald H. Morris
Gyártás
GyártóMGM
OrszágEgyesült Államok, Kanada
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő94 perc
Költségvetés3 300 000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1983.november 18.
Bevétel20 700 000 dollár
Kronológia
KövetkezőKarácsonyi történet 2.
Kapcsolódó filmCsaládba nem üt a ménkő
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Karácsonyi történet témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Karácsonyi történet (eredeti cím: A Christmas Story) 1983-ban bemutatott amerikai családi vígjáték, amit Bob Clark rendezett Jean Shepperd In God We Trust: All Others Pay Cash című, 1966-ban megjelent regénye alapján. A film főszereplői Peter Billinglsley, Melinda Dillon,Darren McGavin és Ian Petrella. Az Amerikai Egyesült Államokban 1983. november 18-án mutatták be a mozikban.

Tartalom[szerkesztés]

A film Jean Shepherd humorista részben önéletrajzi ihletésű regényén készült. A történet 1940-ben játszódik, főszereplője a 9 éves Ralphie Parker (Peter Billingsley), egy hétköznapi fiú, aki egy amerikai kisvárosban él szüleivel (Darren McGavin és Melinda Dillon),valamint öccsével, a 6 éves Randyvel (Ian Petrella). Közeledik a karácsony, Ralphie pedig egy nap, az egyik bolt kirakatában meglát egy Red Ryder Carbine 200- as lövetű Range Model típusú légpuskát, ami nagyon megtetszik neki, és eldönti, hogy minden áron megszerzi azt. Az eseményeket a felnőtt Ralphie Parker narrálja (az eredeti angol verzióban az ő hangját maga a szerző adja).

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Ralphie Parker Peter Billingsley Benedikty Marcell
Mr. Parker (Öreg Parker) Darren McGavin Végvári Tamás
Mrs. Parker (Parker mama) Melinda Dillon Győry Franciska
Randy Parker Ian Petrella Szentesi Gergő

Érdekességek[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film összesen 20 700 000 dollárnyi bevételt hozott, ami a 3 300 000 dolláros költségvetéshez mérve pozitív eredménynek számít. A kritika is jól fogadta, a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusoktól 89%-ot kapott. A film az évek során klasszikussá nemesedett, Amerikában kultfilmnek számít.

Folytatások[szerkesztés]

A film első, nem hivatalos folytatása 1994-ben készült el, It Runs in the Family (másik címén My Summer Story) címmel (magyarul a Családba nem üt a ménkő címen jelent meg). Ezt a filmet szintén Bob Clark rendezte, főszereplői azonban már más színészek voltak. 2012-ben készült el a film hivatalos folytatása, Karácsonyi történet 2. címmel. 2022-ben készült egy újabb folytatás,ami angolul az A Christmas Story Christmas címet kapta (magyarul Egy új karácsonyi történet címmel jelent meg. Ezt a filmet Clay Kaytis rendezte, a főszerepet pedig ismét Peter Billingsley játszotta.

Egyéb feldolgozások[szerkesztés]

A 2000-es évek végén a Pasek and Paul énekesduó Joseph Robinette író műve alapján hozta tető alá a történet musical változatát, amelyet először 2009-ben mutattak be. A színdarab vegyes kritikai fogadtatásban részesült. A a darabot több díjra is jelölték, köztük a rangos Tony - díjra is a Legjobb Musical - kategóriában (2013-ban). A díjat azonban végül a Kinky Boots című színdarab kapta.

2017.december 17.-én a Fox csatorna Amerikában élőben közvetítette a musical tévés feldolgozását, A Christmas Story Live címmel. A főbb szerepeket Andy Walken (Ralphie Parker),Maya Rudolph (Mrs. Parker), Chris Diamantopoulos (Mr. Parker) és Tyler Wladis (Randy Parker) játszotta. A történet mesélője, a felnőtt Ralphie Parker szerepét ezúttal Matthew Broderick alakította (érdekesség, hogy az első két tévéfilmes feldolgozásban Mr. Parker, vagyis az Öreg Parker szerepét James Broderick, Matthew Broderick édesapja játszotta). A műsor javarészt negatív fogadtatásban részesült.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Karácsonyi történet az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. (2024. január 8.) „Parker Family Saga” (angol nyelven). Wikipedia.  

További információk[szerkesztés]