Kappa (cég)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kappa
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1968 Robe di Kappa
1978 Robe di Kappa Sport
Székhelyolasz Torino, Piemont
VezetőkMarco Boglione, a BasicNet elnöke
Iparágcipőgyártás, textilipar
TulajdonosBasicNet
FormaS.p.A.
Termékeksportszerek, alkalmi és szabadidőruházat
AnyavállalataBasicNet
LeányvállalataiK-way

A Kappa weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kappa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kappa egy olasz ruházati márka, melynek alkalmi öltözékeket előállító Robe di Kappa részlegének almárkája a Robe di Kappa Sport sportszergyártó. A Kappa a torinói BasicNet cégcsoport tagja.

Története[szerkesztés]

Robe di Kappa[szerkesztés]

A Kappa története 1916-ig nyúlik vissza, mikor Abramo Vitale Maglificio Calzificio Torinese (MCT) névvel megalapította textilipari családi vállalkozását Torinóban, mely főként alsóneműk és zoknik készítésével foglalkozott. Az MCT Aquila márkájánál 1916-ban gyártási gondok adódtak és mikor azokat sikerült orvosolni, az újonnan elkészült termékeket egy „K” betűvel bélyegezték le, ami a német „Kontrolle” (ellenőrzés) szóra utalt. Az eladások növekedtek és 1967-ben a K-val jelölt termékeket formálisan „kappának” nevezték a görög abc „k” betűje után.[1]

A vállalat igazgatótanácsának elnökeként Abramo Vitale unokája, Maurizio Vitale 1968-ban ezzel a névvel alapította meg a márkanevet. Ennek közvetlen előzménye az volt, hogy egy televíziós adásban látta ahogy John Lennon magára ölti egy a vietnámi háborúban elesett katona zubbonyát és megérezte, hogy a 60-as évek végének ifjúsági mozgalmai az öltözködést is át fogják formálni. Ezért úgy döntött, hogy az eddig főként a fehérneműiről ismert[2] Kappa pólóit, melyeket nem tudtak eladni és csak raktáron álltak, zöldre festeti be, katonai címereket és szimbólumokat nyomtat rájuk, és ezzel meghódítja a kialakulóban lévő „informális öltözködés” új piacát. Egy elbeszélés szerint a „Robe di Kappa” (kb. „Kappa cuccok”) márkanév egy Vitale, és az MCT akkori elnöke, Lattes közti találkozón elhangzott beszélgetésből ered. Lattes ekkor a régebbi, de 1968-ban újonnan átalakított pólókat vizsgálva megkérdezte Vitalét: „És hogy nevezzük ezeket a cuccokat itt?”, mire Vitalétól ezt a választ kapta: „Cuccokat? Nos ezeket Kappa cuccoknak nevezzük, mester.”[3]

A Robe di Kappa logóján két egymásnak a földön felhúzott lábakkal háttal ülő fiatal – egy fiú és egy lány – szerepel, amit egy a Beatrix fürdőruhakollekció fotózásának szünetében két modellről készült kép ihletett, akiket ebben a helyzetben kaptak lencsevégre.[4] A logó a férfi és a nő egymásnak nyújtott kölcsönös támogatását volt hivatott szimbolizálni a való életben és a sportban egyaránt, valamint egymás kiegészítését egyetlen egésszé.

Kappa Sport[szerkesztés]

Marco Boglione 2010-ben
Del Piero és Totti a 2000-es EB-n
Jürgen Klopp a Dortmund edzőjeként 2010-ben

A Kappa márka 1978-ban született meg, mikor Marco Boglione, a Maglificio Calzificio Torinese (MCT) kereskedelmi igazgatója meggyőzte Maurizio Vitalét, hogy hozzon létre egy sportrészleget a Robe di Kappán belül.[5] Az újonnan létrehozott sportszergyártó a Robe di Kappa Sport nevet kapta, ami az évek során Kappára rövidült. A márka azonnal nagy ismeretségre tett szert az olasz válogatott és a Juventus FC mezszállítójaként.[6]

A bemutatkozása után a Kappa átvette az anyacégének, a Robe di Kappának a logóját.[7] Később megkülönböztető motívumként kiegészítették a logót a «Kappa» szóval.

Az 1990-es évek eleji válság az MCT-t is súlyosan érintette,[8] és a csődjéhez vezetett. 1994-től a Kappa sorsa összefonódott Boglionéval,[9] aki az 1980-as évek közepétől a cégnél a sportszerek értékesítésében tevékenykedett,[10] és a bajban lévő céget ismét nyereségessé tette. Az MCT más márkáival együtt[9] – újjászervezte a BasicNet egészét.[11]

Szponzorációk[szerkesztés]

A Robe di Kappa Sport 1978-as megalapításakor egyből a Juventus mezszállítója lett,[6] mely kapcsolat több mint két évtizeden át megmaradt és ennek révén a márka nemzetközi hírnévre tett szert.[12]

A világhírneve akkor vált teljessé, mikor hat évvel a megalapítása után az 1984. évi nyári olimpiai játékokon az Egyesült Államok csapatának atlétái, köztük Carl Lewis, Edwin Moses és Florence Griffith Kappa felszerelésekben versenyeztek,[5] majd négy év múlva az 1988-as olimpián szintén szponzorálta az amerikai csapatot. Manapság a márka nemzetközi szinten különböző küzdősportok, evezőssportok, golf, vívás és téli sportok szponzora, valamint jelentős klub és válogatott csapatok szponzora kerékpárversenyzésben, kosárlabdában, rugby-ben, motorsportokban és vitorlázásban.

A labdarúgócsapatok szponzorációja maradt azonban a legfontosabb az összes közül.[5] A Juventuson kívül az 1980-as évektől kezdve visszatérő jelleggel szállított mezeket olyan nagynevű kluboknak, mint az Ajax Amsterdam,[13] az FC Barcelona,[5][14] és az AC Milan,[5] valamint a klubcsapatokon kívül az olasz labdarúgó válogatottnak.[5] A Kappa volt az első mezszállító, mely márkajelzéssel láthatta el az olasz válogatott azúrkék mezét, megtörve ezzel egy hosszan tartó hagyományt.[15] Az ismertebb, korábban a Kappa által mezekkel ellátott csapatok közé tartoztak még az Aston Villa, az Athletic Bilbao, a Betis, a Borussia Dortmund, a Lazio, a Leeds United, a Manchester City, a Napoli, az AS Roma, a Sampdoria, a Torino, a Werder Bremen és a VfL Wolfsburg, míg újabban a Fiorentina, a Genoa, az AS Monaco és a Racing Avellaneda játszanak Kappa mezekben.

A többi sportok közül a rugby-ben a Rovigo csapatát öltöztetik, miután korábban már megtették ezt a Treviso csapatával és az olasz válogatottal. Kosárlabdában korábban a Torino és a Roma mezbeszállítója volt, a röplabdában névszponzora volt a CUS Torinónak az 1980-as évek elején. A motorsportokban a Scuderia Ferrari szponzora volt az 1990-es évek elején,[16] és a Sauberé a 2018-as Formula–1 szezonban.[17] 2022 januárjában jelentették be, hogy a Kappa több éves szerződést kötött az Alpine csapattal. Az olasz ruházati cég öltözteti a versenyzőket és a csapat többi tagját. A Kappa emellett a versenyistálló számára új kollekciókat és kiegészítőket állíthat össze, valamint a szurkolók számára is készíthet Alpine ruházati termékeket, amiket licencben világszerte forgalmazhat.[18]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. About: Kappa Australia
  2. Kappa lancia la nuova linea “Kappa Kontroll”, 2017. január 20.
  3. «E come le chiamiamo queste robe qui?»
    «Robe? Allora chiamiamole Robe di Kappa, dottore.»
    La storia di Robe di Kappa, 2015. március 23. [2017. október 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 21.)
  4. Robe di Kappa, ritrovato il ragazzo del logo. Ora manca la modella, 2017. december 1.
  5. a b c d e f Tommaso Berra: Il calcio indossato di Kappa, 2019. január 10.
  6. a b Rino Cacioppo. „Uomo e donna sulla maglietta”, La Stampa, 1978. december 17. 
  7. Guido Andruetto: Robe di Kappa, ritrovato il ragazzo del logo. Ora manca la modella, 2017. december 1.
  8. Salvatore Tropea. „Torino, i nodi ora stringono i due big tessili”, la Repubblica, 1993. október 12. 
  9. a b Mct ritorna sul mercato”, La Stampa, 1994. április 21. 
  10. Marco Boglione
  11. BasicNet, il "sogno" vincente di Boglione, 2016. november 14.
  12. Maurizio Crosetti: Se il calcio cambia colori. Le maglie nel pallone, 2009. július 11.
  13. Kappa
  14. Francesco Del Vecchio: Il verde acqua del Barcellona nella Coppa delle Coppe 1996-1997, 2014. október 10.
  15. Azzurri, sponsor sulla maglia”, la Repubblica, 1999. február 10. 
  16. Juve con Danone, Robe di Kappa pure a Barcellona”, La Stampa, 1992. március 26. 
  17. Kappa entra nel mondo della F1 legandosi alla scuderia Alfa Romeo Sauber, 2018. február 28.
  18. Alpine F1 sew up Kappa outfitting deal. www.sportspromedia.com , 2022. január 17. (Hozzáférés: 2022. február 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kappa (azienda) című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robe di Kappa című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kappa (brand) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kappa (Unternehmen) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.