Kapos Kórus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kapos Kórus

Alapítva1972
SzékhelyDombóvár, Magyarország
Nyelvekmagyar magyar
VezetőKőszegi György titkár

A Kapos Kórus weboldala

A Kapos Kórus 1972 őszén hozták létre Dombóváron, Kovács Ildikó kezdeményezésére. Kezdetben Dombóváron és a Dombóvári kistérségben léptek fel, később a vendégszereplésre országosan is egyre több lehetőség nyílt, de a hetvenes évek végén már külföldön is koncerteztek. A Magyar Rádió Kóruspódium című műsorában több alkalommal is volt felvételük.

Története[szerkesztés]

Kovács Ildikó távozása után 1987-től Kertész Attila vette át a kórus vezetését, 1994-ig. A nyolcvanas években többször szerezte meg az énekkar az Aranykoszorú és az Aranykoszorú diplomával minősítést. 1994 nyarától Markovics Gábor lett a kórus karnagya . Az együttes 1995-ben Pápán Fesztiválkórus, 2000-ben Dombóváron Hangversenykórus minősítést szerzett. A kórus repertoár: egyházi művek, magyar zeneszerzők: így Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Karai József, Kocsár Miklós és Orbán György ill. Tillai Aurél művei. 1995-től könnyűzenei feldolgozások is megtalálhatók a kórus által énekelt zeneszámok között. Állandó dombóvári fellépéseik: a karácsonyi és a tavaszi hangversenyek. 2003 novemberében az V. Liszt Ferenc Kórustalálkozó került megrendezésre Dombóváron, kilenc Tolna megyei kórus is fellépett. 1985-től a kórus komoly részt vállalt a németországi Kernen és Dombóvár testvérvárosi kapcsolatainak elmélyítésében. 2004 tavaszának áprilisában a pécsi Mecsek Kórussal közös hangversenyt rendeztek Pécsett, a pécsiek dombóvári koncertjükkel májusban viszonozták a látogatást. Tolna megyét képviselte 2005 januárjában a Kapos Kórus a Megyék bemutatkoznak című rendezvénysorozaton a budapesti Nemzeti Színházban. 2005 júniusában a csehországi Olomoucban 175 ország 7000 résztvevőjével együtt versenyeztek. 2007-ben volt a kórus 35 éves, ez alkalomra CD-t jelentettek meg. 2010-ben ismét Dombóváron rendezték meg a Tolna megyei kórusok minősítő hangversenyét. A hangversenyen Kiemelt Hangversenykórus minősítésben részesült.

Koncertjeik[1][szerkesztés]

Dombóváron és a Dombóvári kistérségben[szerkesztés]

Magyarország nagyobb városaiban[szerkesztés]

Bátaszék, Budapest, Kaposvár, Pápa, Pécs, Szekszárd, Szolnok....

Külföldön[szerkesztés]

Belgium, Csehország, NDK, NSZK, Németország, Olaszország, Románia, Szlovákia

Díjak, elismerések[szerkesztés]

 • VOSZ megyei Prima Közönségdíj[2]2021
 • Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye – 2013
 • Kiemelt hangverseny kórus – 2010
 • Ezüst Diploma – 2005
 • Tolna Megyéért Díj – 2004
 • Hangversenykórus – 2000
 • Fesztiválkórus – 1995
 • Aranykoszorú minősítés több alkalommal
 • Aranykoszorú diplomával minősítés több alkalommal

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. DombóPédia/adatbázisok/Hungaricana helyismereti cikkei/Kapos Kórus
 2. TEOL Tolna megyei hírportál: Eldőlt, melyik jelölt kapja a VOSZ megyei Prima Közönségdíját. www.teol.hu. (magyarul) Szekszárd (2021/11/26/) (Hozzáférés: 2021/11/28/) arch „A Kapos Kórus kapta a legtöbb szavazatot a megyei Prima Gála közönségdíjas jelöltjei közül, ők vehetik majd át a díjat a tavaszra halasztott ünnepi eseményen, tájékoztatta lapunkat dr. Fajszi Lajos. A VOSZ megyei szervezetének elnöke ugyanakkor elismerését fejezte ki mindhárom jelölt felé, úgy véli, mindegyikük győztesnek tekinthető, s kiválóságukat mutatja, hogy rájuk összesen közel két és félszer több voks futott be, mint két éve, ráadásul igen szoros volt az eredmény.”

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap