Kandahár (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kandahár
(Kandahar)
2023-as amerikai film

A film magyarországi moziplakátja
A film magyarországi moziplakátja
RendezőRic Roman Waugh
Producer
Műfaj
Főszerepben
ZeneDavid Buckley
OperatőrMacGregor
VágóColby Parker Jr.
Gyártás
GyártóThunder Road Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő92 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2023. május 26.
  • 2023. június 22. (Magyarország)[1]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26548/2023)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kandahár (eredeti cím: Kandahar) 2023-ban bemutatott amerikai akciófilm, amelyet Mitchell LaFortune forgatókönyvéből Ric Roman Waugh rendezett. A főbb szerepekben a filmet producerként is jegyző Gerard Butler, Ali Fazal, Navid Negahban, Bahador Foladi, Nina Toussaint-White, Tom Rhys Harries, Vassilis Koukalani és Travis Fimmel látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. május 26-án mutatta be az Open Road Films. Magyarországon június 22-én jelent meg szinkronizálva a Fórum Hungary forgalmazásában. Általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

Tom Harris a CIA beépített ügynökeként dolgozik. Iránban bevetésre kerülve részt vett egy, a natanzi üzemhez hasonló urándúsító létesítmény szabotálásában. Hazafelé menet ügynöke meggyőzi őt, hogy egy Mohammed Doud nevű tolmács kíséretében Afganisztánon keresztül tegyen kitérőt. Személyazonosságát és a szabotázsban játszott valódi szerepét azonban egy újságíró leleplezi, így a nyugat összes ellenségének célpontjává válik. Tom és Mo egyetlen reménye, hogy átkeljenek a sivatagon Kandahár városában, ahol egy brit repülőgép kiszabadíthatja őket. De az iráni gárdisták mellett a tálibok is üldözik őket, akik kapcsolatban állnak a pakisztáni hírszerzéssel.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Gerard Butler Tom Harris Kőszegi Ákos
Navid Negahban Mo Berzsenyi Zoltán
Travis Fimmel Roman Varga Gábor
Nina Thoussaint-White Luna Sánta Annamária
Ali Fazal Kahil Pál Tamás
Mark Arnold Mark Hannus Zoltán
Ray Haratian Ismail Bolla Róbert
Corey Johnson Chris Haagen Imre
Hakeem Jomah Rasoul Csík Csaba Krisztián
Simon Young Perry Oroszi Tamás

A film készítése[szerkesztés]

2016 júniusában az egykori katonai hírszerző tiszt, Mitchell LaFortune eladta Burn Run című forgatókönyvét a Thunder Road Filmsnek. Ezt a Védelmi Hírszerző Ügynökségnél szerzett tapasztalatai alapján írta, amikor 2013-ban Afganisztánba vezényelték a Snowden-kiszivárogtatások idején.[3][4] 2020 júniusában bejelentették, hogy Gerard Butler lesz a producer és a főszereplő a filmben, amelynek új címét Kandaharra változtatták. Butler ismét a Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása és a Greenland – Az utolsó menedék rendezőjével, Ric Roman Waugh-val dolgozott együtt.[4][5]

Ali Fazal és Navid Negahban 2021 decemberében csatlakozott a szereplőgárdához. A forgatás nagy része 2021. december 2-án kezdődött Szaúd-Arábiában. A projekt ezzel az olyan első nagy költségvetésű amerikai játékfilm lett, amelyet Al-'Ulában és Dzsiddában forgattak.[6] Nina Toussaint-White és Bahador Foladi még ugyanebben a hónapban csatlakozott a stábhoz.[7] A forgatás 2022 januárjában fejeződött be.[8] A produkció részesült a Szaúdi Filmbizottság 40%-os készpénz-visszatérítéséből.[9]

Bemutató[szerkesztés]

2022 szeptemberében az Open Road Films nyolc számjegyű összegért vásárolta meg a film amerikai forgalmazási jogait. 2023 januárjában kiderült, a film május 26-án kerül a mozikba.

Fogadtatás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2023. június 16.)
  2. Kandahár - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. július 5.)
  3. Busch, Anita: 'Burn Run' From Former Intelligence Officer Sells To Thunder Road Pictures. Deadline Hollywood, 2016. június 6. (Hozzáférés: 2023. január 30.)
  4. a b Wiseman, Andreas: Gerard Butler Re-Teams With Angel Has Fallen Director Ric Roman Waugh For Thunder Road Action Pic Kandahar — Cannes. Deadline Hollywood, 2020. június 22. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  5. D'Alessandro, Anthony: Mitchell LaFortune, Scribe Of Gerard Butler's 'Kandahar', Signs With APA. Deadline Hollywood, 2020. július 31. (Hozzáférés: 2023. január 30.)
  6. Wiseman, Andreas: Gerard Butler Action Movie 'Kandahar' Begins Filming In Saudi Arabia; Ali Fazal & Navid Negahban Join Cast. Deadline Hollywood, 2021. december 2. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  7. Wiseman, Andreas: 'Kandahar': Gerard Butler Action Pic Adds Nina Toussaint-White & Bahador Foladi. Deadline Hollywood, 2021. december 2. (Hozzáférés: 2022. március 3.)
  8. Kandahar: Capstone's Christian Mercuri Talks Shooting Gerard Butler Actioner In Saudi Arabia, Plus Behind The Scenes Photos. Deadline Hollywood, 2022. február 8. (Hozzáférés: 2022. április 14.)
  9. Saudi Film Commission Unveils 40% Cash Rebate For Local & Int’l Productions. Deadline Hollywood, 2021. december 14.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kandahar (2023 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]