Kaliforniai birkafejű hal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaliforniai birkafejű hal
Semicossyphus pulcher
Semicossyphus pulcher
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Ajakoshalfélék (Labridae)
Nem: Semicossyphus
Faj: S. pulcher
Tudományos név
Semicossyphus pulcher
(Ayres, 1854)
Szinonimák

  • Labrus pulcher (Ayres, 1854)
  • Pimelometopon pulcher (Ayres, 1854)

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kaliforniai birkafejű hal témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kaliforniai birkafejű hal témájú médiaállományokat és Kaliforniai birkafejű hal témájú kategóriát.

A kaliforniai birkafejű hal (Semicossyphus pulcher) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, a sügéralakúak (Perciformes) rendjéhez és a ajakoshalfélék (Labridae) családjához tartozó, a Semicossyphus nembe sorolt faj. A Csendes-óceán keleti részén őshonos.

Előfordulása[szerkesztés]

A kaliforniai birkafejű hal előfordul 6-30 méteres mélységben a Monterrey-öböltől a Kaliforniai-öbölig. Mexikóban "vieja" (öreg hölgy), vagy "vieja de California" néven ismert és kedvelt halcsemege.

Megjelenése[szerkesztés]

A hímek feje, valamint farokúszója fekete, az állkapcsa fehér és a teste szalagszerűen piros színű. A nőstények színe rózsaszín és fiatalabb korában a színezete világosabb. A faj sajátossága, hogy a kaliforniai birkafejű halak ikrásnak születnek és amikor elérik a 40-50 centiméteres nagyságot, akkor váltanak nemet. De ezt az átváltozást befolyásolhatják a környezetei hatások, mint például a táplálkozásuk is.

Életmódja[szerkesztés]

Általában hínár erdőkben vagy sziklás zátonyok környékén fordul elő. Tengerisünökkel, apró rákokkal és kagylókkal táplálkozik.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a California sheephead című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Ayres, W. O. 1854. [Description of new fishes from California.] (Minutes of Academy meetings were printed in "The Pacific" (a newspaper) shortly after each meeting. New species date to publication in The Pacific. Dates of publication are given in each species account). The Pacific v. 3 and 4 (thru no. 6).
  • Helfman, G., B. Collette i D. Facey: The diversity of fishes. Blackwell Science, Malden, Massachusetts, Amerikai Egyesült Államok, 1997.
  • Moyle, P. i J. Cech.: Fishes: An Introduction to Ichthyology, 4. kiadás, Upper Saddle River, New Jersey, Amerikai Egyesült Államok: Prentice-Hall. 2000.
  • Nelson, J.: Fishes of the World, 3. kiadás. New York, Amerikai Egyesült Államok: John Wiley and Sons. 1994.
  • Wheeler, A.: The World Encyclopedia of Fishes, 2. kiadás, London: Macdonald. 1985.

További információk[szerkesztés]