Monterey-öböl Tengeri Rezervátum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum
Világörökség
Sziklás öblök, moszaterdők, part menti szigetek, mélytengeri konyonok
Sziklás öblök, moszaterdők, part menti szigetek, mélytengeri konyonok
Adatok
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1992
Elhelyezkedése
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum (Kalifornia)
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 36° 48′, ny. h. 121° 54′Koordináták: é. sz. 36° 48′, ny. h. 121° 54′
A Wikimédia Commons tartalmaz Monterey-öböl Tengeri Rezervátum témájú médiaállományokat.

A Monterey-öböl Tengeri Rezervátum az Amerikai Egyesült Államokban van, Kalifornia állam területén. Az 1992-ben alapított park az Egyesült Államok 14 tengeri rezervátuma közül a legnagyobb.

Természetföldrajza[szerkesztés]

Térkép

Közép-Kalifornia csendes-óceáni partja mentén, az északi San Franciscótól a déli Cambriáig húzódik, és nagyjából 50 km-re nyúlik be az óceánba. Területe 13 730 km², partvonala 445 km. A névadó Monterey-öböl kb. középen található Monterey városánál. Hozzá tartozik a Davidson-fenékhegy is. A park vízét mélyvízi feláramlások gazdagítják, amelyek a Monterey-kanyon nagy, tenger alatti vezetéke szállít.

Élővilága[szerkesztés]

A rezervátum parthoz közeli része óriási moszaterdeiről híres, amelynek növényegyedei 10 évig is élhetnek, s a terület hűvös, nyugodt, táplálékban gazdag, napsütötte vizeiben naponta 0,6 m-t nőhetnek. A fölépítésükben összetett nagyon produktív barnamoszat képezi az alapját ennek az egyedi ökoszisztémának, amely sok szokatlan gerinctelennek és halfajnak ad otthont.

Itt él többek között a veszélyeztetett tengeri vidra, amely gyakori az itteni vizekben, nagyon kíváncsi és elég könnyen megfigyelhető. a kis állatok kőszerszámokat használnak, hogy táplálkozáskor feltörjék a moszat közt gyakori rákok, tengeri sünök és tengeri csigák páncélját. Más neves lakók közé tartoznak a nagy fehér cápák, a kaliforniai oroszlánfókák, az elefántfókák és egy sereg állandó és vándorló tengeri madár.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]