Monterey-öböl Tengeri Rezervátum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum
Világörökség
Sziklás öblök, moszaterdők, part menti szigetek, mélytengeri konyonok
Sziklás öblök, moszaterdők, part menti szigetek, mélytengeri konyonok
Adatok
Ország Amerikai Egyesült Államok
Típus Természeti helyszín
Felvétel éve 1992
Elhelyezkedése
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum (Kalifornia)
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum
Monterey-öböl Tengeri Rezervátum
Pozíció Kalifornia térképén
é. sz. 36° 48′, ny. h. 121° 54′Koordináták: é. sz. 36° 48′, ny. h. 121° 54′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Monterey-öböl Tengeri Rezervátum témájú médiaállományokat.

A Monterey-öböl Tengeri Rezervátum az Amerikai Egyesült Államokban van, Kalifornia állam területén. Az 1992-ben alapított park az Egyesült Államok 14 tengeri rezervátuma közül a legnagyobb.

Természetföldrajza[szerkesztés]

Térkép

Közép-Kalifornia csendes-óceáni partja mentén, az északi San Franciscótól a déli Cambriáig húzódik, és nagyjából 50 km-re nyúlik be az óceánba. Területe 13 730 km², partvonala 445 km. A névadó Monterey-öböl kb. középen található Monterey városánál. Hozzá tartozik a Davidson-fenékhegy is. A park vízét mélyvízi feláramlások gazdagítják, amelyek a Monterey-kanyon nagy, tenger alatti vezetéke szállít.

Élővilága[szerkesztés]

A rezervátum parthoz közeli része óriási moszaterdeiről híres, amelynek növényegyedei 10 évig is élhetnek, s a terület hűvös, nyugodt, táplálékban gazdag, napsütötte vizeiben naponta 0,6 m-t nőhetnek. A fölépítésükben összetett nagyon produktív barnamoszat képezi az alapját ennek az egyedi ökoszisztémának, amely sok szokatlan gerinctelennek és halfajnak ad otthont.

Itt él többek között a veszélyeztetett tengeri vidra, amely gyakori az itteni vizekben, nagyon kíváncsi és elég könnyen megfigyelhető. a kis állatok kőszerszámokat használnak, hogy táplálkozáskor feltörjék a moszat közt gyakori rákok, tengeri sünök és tengeri csigák páncélját. Más neves lakók közé tartoznak a nagy fehér cápák, a kaliforniai oroszlánfókák, az elefántfókák és egy sereg állandó és vándorló tengeri madár.

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]