Központi Feketeföldi Gazdasági Körzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Központi Feketeföldi Gazdasági Körzet fekvése

A Központi Feketeföldi Gazdasági Körzet (orosz nyelven: Центрально-Чернозёмный экономический район, Centralno-Csernozjomnij ekonomicseszkij rajon), Oroszország 11 gazdasági körzetének egyike.

Oroszország területének csupán 1%-ára terjed ki, de itt él az ország népességének több mint 5%-a. Nevét a régió termékeny feketeföldjéről (oroszul: csernozjom) kapta. A körzet fő profilja a mezőgazdaság és a nehézipar. Az Oroszországi Föderáció alábbi szubjektumai alkotják:

  1. Belgorodi terület
  2. Kurszki terület
  3. Lipecki terület
  4. Tambovi terület
  5. Voronyezsi terület

Földrajzi áttekintés[szerkesztés]

Az európai országrészből a vízmosásokkal és völgyekkel szabdalt Közép-orosz-hátság déli részét foglalja el, keleten a hátság az Oka és a Don folyók közti alföldbe vezet át. Az erdős sztyepp- és délen a sztyepp zónájában fekszik, de az eredeti erdőkből és a sztyeppből már szinte semmi nem maradt. Az igazán jó termőképességű csernozjom talajok a terület déli részén találhatók. Az éghajlat mérsékelten kontinentális, a nyugati vidékek több csapadékot kapnak, a délkeleti rész melegebb és szárazabb.

Gazdaság[szerkesztés]

A körzet legfontosabb természeti kincsei a vasérc és a termékeny csernozjom talajok, természeti erőforrásai azonban szűkösek.

A Kurszki- és a Belgorodi területre kiterjedő mágneses anomália Földünk egyik leggazdagabb vasérclelőhelye. A vasérc kitermelésére épült a körzet vaskohászata és acélgyártása (Kurszk, Lipeck, Sztarij Oszkol), melyhez az energiát más gazdasági körzetekből importálják. A gépiparban a mezőgazdasági gépek és a bányagépek gyártása a helyi igényeket is kiszolgálja.

A körzet legnagyobb városa, Voronyezs többek között repülőgépgyáráról híres, szerszámgépgyártása, vegyipara is jelentős. Kurszkban az alapanyag gyártás – vasércbányászat, kohászat – mellett elektrotechnikai gépeket, műszálat állítanak elő. Lipeck a kohászati kombinát termelésére alapozott nehézgépgyártás (szerszámgépek, traktorok), Tambov a vegyipar és az élelmiszeripar egyik központja.

A körzet Oroszország egyik legfontosabb „éléstára”. Mezőgazdaságában a növénytermesztés a meghatározó. A hagyományos gabonatermelés (búza, rozs, árpa) mellett a legfontosabb ipari növények: északon a cukorrépa, délen a napraforgó. A körzet adja az ország cukorrépa termelésének csaknem a felét és az elsők között van a hús- és tejtermelésben.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]