Kétlevelű sarkvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kétlevelű sarkvirág
Zweiblättrige Waldhyazinthe Becklinger Moor.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Osztály: Egyszikűek
Rend: Spárgavirágúak
Család: Kosborfélék
Nemzetség: Platanthera
Tudományos név
Platanthera bifolia
(L.) L.C.Rich.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kétlevelű sarkvirág témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kétlevelű sarkvirág témájú médiaállományokat és Kétlevelű sarkvirág témájú kategóriát.

A kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia) a kosborfélék családjába tartozó, Eurázsiában honos, erdőkben, réteken egyaránt előforduló, Magyarországon védett növényfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A kétlevelű sarkvirág 15–45 cm magas, lágyszárú, évelő növény. Ikergumói a talajban találhatók. A viszonylag vékony száron 2-4 apró, árszerű lomblevél nő. Általában két (ritkábban egy vagy három) tőlevelet fejleszt, amelyek 12-18 cm hosszúak, 4-6 cm szélesek, alakjuk hosszú vagy visszás tojásdad, ép szélűek, fényeszöldek, rövid nyélbe keskenyednek.

Május-júniusban virágzik. Laza fürtvirágzatát 14-22 illatos, fehér, zöldesfehér vagy zöldessárga virág alkotja. A külső lepellevelek középső tagja és a két belső lepellevél sisakká borul össze. A külső lepellevelek 8-12 mm hosszúak és 3-5 mm szélesek. A belső lepellevelek hossza 6-9 mm, szélessége 2-3,5 mm. A portok két rekesze párhuzamos, igen közel állnak egymáshoz. A mézajak keskeny, ívben lehajló, széle ép, hossza 8-13 mm, szélessége 2,5-3,5 mm. Sarkantyúja elkeskenyedő, szálas-hegyes csúcsban végződik, egyenes vagy lefelé görbül, színe zöldessárga, hossza 24-32 mm, vastagsága 0,4-1,4 mm.

Termése 13-17 mm hosszú, 3-4,5 mm széles toktermés, benne átlagosan 6100 (630-18500) apró maggal.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A zöldes sarkvirág (Platanthera chlorantha), nagy termetű, erősebb illatú, a Nyugat-Dunántúlon él nagyobb számban, bázikus talajokon.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiai elterjedtségű faj. Nyugat-kelet irányban a Brit-szigetektől a Kaukázusig és a Himalájáig, észak-délen Észak-Skandináviától Dél-Olaszországig és Törökországig található meg. Európában 2500 m magasságig hatol. Magyarországon inkább domb- és hegyvidéki növény, ritkábban (állományai mintegy 12%-ában) síkságon is megtalálható. A Nagy-Alföld kivételével az egész országban előfordul.

Életmódja[szerkesztés]

Erdőkben, valamint ligetekben, réteken egyaránt megtalálható. Élőhelyei a bükkösök, gyertyános- és száraz tölgyesek, karszt- és sziklaerdők, telepített fenyvesek, ligeterdők, fűzlápok, szőrfűgyepek, hegyi láprétek és mocsárrétek. A talaj kémhatására nem érzékeny, élőhelyein pH 4,6-8,0 között mérték (átlagosan pH 6,3).

Hajtásai a csírázás után 3-4 évvel jelennek meg a felszínen. Ekkorra fejlődik ki az első lomblevele, gumója, valamint 1-2 járulékos gyökere. Az első virágzásra a csírázás után 6-11 évvel kerül sor. A virágzás utáni évben legtöbbször csak vegetatív hajtást fejleszt, de azt is megfigyelték már, hogy egymás után 6 évben is hozott virágot. Aszály vagy kártevő támadása esetén egyáltalán nem hajthat ki a következő évben és a föld alatt lappang. A virágzó példányok arányát az egyes állományokban 22-65% közöttinek mérték. Élettartama 20-27 év.

Erősen mikotróf, fejlődéséhez feltétlenül szüksége van a gombaszimbionta jelenlétére, különösen életciklusa elején. Gyökerében a gombainfekció intenzitása elérheti a 75%-ot. Magyarországon Tulasnella, Olaszországban Thanatephorus gombafajokat mutattak ki partnereként.

Levelei március-áprilisban jelennek meg. Május elejétől július elejéig virágzik, középnapja június 7. A levelek szeptember-októberben halnak el. Elsősorban szenderek (fenyőszender, szőlőszender, piros szender), ritkábban éjszakai bagolylepkék porozzák be. A megtermékenyülés hatékonysága 60-90% közötti. Vegetatív szaporodása ritka.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A kétlevelű sarkvirág viszonylag nagy területen elterjedt és helyenként eléggé gyakori, bár az utóbbi időben visszaszorulóban van. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján "nem fenyegetett" státusszal szerepel. Elsősorban élőhelyei elvesztése, a rétek beerdősülése jelent fenyegetést számára. Magyarországon eddig összesen 600, 1990 óta 530 állományát mérték fel, visszaszorulása 12%-os. Teljes hazai egyedszáma százezres nagyságrendőre becsült. 1988 óta védett, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]