Ugrás a tartalomhoz

Kálium-szorbát

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kálium-szorbát
IUPAC-név kálium-(E,E)-hexa-2,4-dienoát
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C6H7KO2
Moláris tömeg 150,22 g/mol
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A kálium-szorbát (E202) tartósítószer, a szorbinsav sója. Sok területen használják, többek között az élelmiszer-, a bor- és a kozmetikai iparban. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Kalii sorbas néven hivatalos.

Felhasználása[szerkesztés]

A kálium-szorbátot a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására használják a sajtban, borban, joghurtban, szárított húsokban és péksüteményekben. Sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele.

Sok kozmetikai termékben is használják tartósítószerként, néhány gyártó a parabéneket helyettesíti vele.

A borászatban borstabilizálónak használják, mivel borban szorbinsav képződik belőle. A kálium-szorbát meggátolja a fermentációt végző élesztőgombák szaporodását.

Ha a még élő gombák – melyek a cukor szén-dioxiddá és etanollá való fermentációját végzik – elpusztulnak, nem képződik új gomba és a fermentáció megáll. Ez akkor fontos, ha a bort palackozás előtt édesítik (cukrozzák), így a hozzáadott cukor nem fermentálódik.

Néhány penész (Trichoderma és Penicillium törzsek) és sarjadzógomba képes dekarboxilálni a szorbátokat, 1,3-pentadiént képezve. A pentadiénnek jellegzetes kerozin- vagy petróleumszaga van.

Források[szerkesztés]

  • Dr. Otto – Albrecht Neumüller: Römpp vegyészeti lexikon. Budapest: Műszaki Könyvkiadó. 1981. 2 kötet., 717. o. ISBN 963-10-3269-8