Juthungok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Az augsburgi győzelmi oltárkő

A juthungok (görögül Iouthungi, latinul Iuthungi) valószínűleg alemann nép, amely a Dunától és Altmühltől északra élt.

Publius Herennius Dexippus és Ammianus Marcellinus is írt róluk. Nevük jelentése ivadék, leszármazott, és a szvébek néptörzséhez, a szemnonokhoz fűződő kapcsolatukra utal. 259–260-ban betörtek Itália területére, de visszavonulásukkor, 260. április 24–25-én rajtuk ütött Marcus Simplicinius Genialis Raetia helytartója és csapata Augsburg közelében. 1992-ben találták meg az ún. augsburgi győzelmi oltárt, amit a győztes csata emlékére állítottak a rómaiak.

270–271-ben ismét betörtek Itáliába, de Aurelianus legyőzte őket a placentiai (Piacenza) és páviai csatákban. 356 és 358 között az alemannokkal szövetkezve törtek be Raetiába, és elpusztították a regensburgi légiótábort. 383-ban egy ismételt raetiai támadáskor visszaverték őket az alánok és a hunok. 429 és 431 között Raetiában és Noricumban harcolt ellenük sikeresen Flavius Aëtius. Ezt követően nem említik őket többet a történeti művek.

Források[szerkesztés]

  • Dieter Geuenich: Juthungen, In: Johannes Hoops: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde, Band 16: Jadwingen – Kleindichtung. Herausgegeben von Heinrich Beck. 2. völlig neu bearbeitete und stark erweiterte Auflage. Walter de Gruyter, Berlin 2000, ISBN 3-11-016782-4, S. 141ff.
  • Ingemar König: Die Postumus-Inschrift aus Augsburg, In: Historia 46, 1997, S. 341–354.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Juthungen című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap