Juravenator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Juravenator
Evolúciós időszak: késő jura, 151,5 Ma
Juravenator starki
Juravenator starki
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Csoport: Coelurosauria
Család: ?Compsognathidae
Nem: Juravenator
Göhlich & Chiappe, 2006
Fajok
  • J. starki Göhlich & Chiappe, 2006 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Juravenator témájú kategóriát.

A Juravenator (nevének jelentése 'jura-hegységi vadász') a kis méretű (75 centiméter hosszú) coelurosaurus dinoszauruszok egyik neme, amely a mai németországi Jura-hegység területén élt a késő jura kimmeridge-i korszakában, körülbelül 151–152 millió évvel ezelőtt. Fosszíliáját 1998-ban egy amatőr őslénykutató, Klaus-Dieter Weiß fedezte fel egy Eichstätt közelében levő meszesgödörben, a lelet német beceneve, a Borsti, amit általában drótszőrű kutyák kapnak, arra a feltételezésre utal, hogy az állat prototollakkal rendelkezett. Egyetlen rendkívül jó állapotban megőrződött lelet alapján ismert, melyen a csontokon kívül a pikkelyes kültakaró lenyomatai is fennmaradtak.

Ősbiológia[szerkesztés]

Tollak és pikkelyek[szerkesztés]

A Juravenator holotípusa
A Juravenator és az ember méretének összehasonlítása.

A Juravenatort eredetileg a Compsognathidae család tagjaként sorolták be, miáltal a Compsognathus közeli rokonává vált, melynek egyetlen példánya a farkán pikkelyek lenyomataival együtt őrződött meg, azonban a Sinosauropteryxhez és a Sinocalliopteryxhez hasonlóan bizonyítékkal szolgált egy pelyhes, tollszerű testtakaróra is.[1] A Juravenator fosszilizálódott bőrének egy részén (egy a farok tövéről és a hátsó lábról származó darabon) főként szokványos dinoszaurusz pikkelyek nyomai találhatók, de felfedezhetők olyan lenyomatok is, amik egyszerű tollaktól származhatnak.[2] A kínai őslénykutató, Hszü Hszing a lelettel kapcsolatban a Nature című folyóiratban kijelentette, hogy a Juravenator farkán a pikkelyek jelenléte azt jelentheti, hogy a korai tollas dinoszauruszok tolltakarója jóval változatosabb volt, mint a modern madaraké. Hszü megkérdőjelezte a Juravenator compsognathidaként való értelmezését, azt állítva, hogy a kiterjedt pikkelyes bőr kezdetleges jelleg, bár a Compsognathus farkán szintén pikkelyek őrződtek meg. Hszü úgy vélte, hogy az a legvalószínűbb, hogy a Juravenator és a többi kezdetleges tollas dinoszaurusz egyszerűen jóval több pikkellyel rendelkezett, mint a modern madarak, melyeknek csak a lábfején és alsó lábszárán találhatók pikkelyek.[3] Ezt az értelmezést támogatta egy, a Juravenator fosszíliájáról készült későbbi tanulmány is, ami szálas struktúráktól, feltehetően kezdetleges tollaktól származó halvány lenyomatokról számolt be.[2]

A bőrlenyomatok a sípcsontok és a 8–22. farokcsigolyák körül találhatóak. A lenyomatokon egyforma méretű, sima pikkelyek látszanak, melyek hasonlítanak a korábban talált dinoszauruszpikkely-maradványokra. A Juravenator rokonságába tartozó coelurosaurusok, például a compsognathida Sinosauropteryx és Sinocalliopteryx kövületein tollak maradványai láthatóak, ezért sokan úgy gondolták, hogy a tollazat szünapomorf jelleg lehetett ennél a csoportnál. A Juravenator pikkelyei azonban megingatják ezt a feltételezést. A tollak hiányára többféle magyarázat is elképzelhető, például hogy a faj utólag veszítette el a tollazatát, vagy hogy a toll több coelurosaurus ágnál egymástól függetlenül fejlődött ki.[4]

Osztályozás[szerkesztés]

A Juravenatort bizonyos jellegei alapján eredetileg a Compsognathidae család tagjaként írták le, de rendszertani besorolása vitatott, mivel a későbbi vizsgálatok hibákat találtak a leletekről szóló első tanulmányban. Bár a Sinosauropteryxszel és más compsognathidákkal egy csoportban helyezték el, Richard J. Butler és szerzőtársai úgy találták, hogy nem tartozott a compsognathidák közé, inkább a maniraptorák bazális képviselője lehetett.[5] A tanulmányok nem értenek egyet abban, hogy a comspognathidák e későbbi csoporthoz tartoznak-e vagy jóval kezdetlegesebbek, de valamennyi maniraptora bőrlenyomat bizonyítékkal szolgált a tollak jelenlétére.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Göhlich, U.B., Chiappe, L.M. (2006). „A new carnivorous dinosaur from the Late Jurassic Solnhofen archipelago”. Nature 440, 329–332. o.  
  2. a b Goehlich, U.B., Tischlinger, H., and Chiappe, L.M. (2006). „Juravenator starki (Reptilia, Theropoda) ein neuer Raubdinosaurier aus dem Oberjura der Suedlichen Frankenalb (Sueddeutschland): Skelettanatomie und Wiechteilbefunde”. Archaeopteryx 24, 1–26. o.  
  3. Xu, X. (2006). „Scales, feathers, and dinosaurs”. Nature 440, 287–288. o.  
  4. Göhlich, U.B., Chiappe, L.M. (2006). „A new carnivorous dinosaur from the Late Jurassic Solnhofen archipelago” (PDF). Nature 440, 329-332. o. (Hozzáférés ideje: 2010. november 26.)  [halott link]
  5. Butler, R.J., Upchurch, P. (2007). „Highly incomplete taxa and the phylogenetic relationships of the theropod dinosaur Juravenator starki”. Journal of Vertebrate Paleontology 27 (1), 253–256. o. DOI:10.1671/0272-4634(2007)27%5B253:HITATP%5D2.0.CO;2.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Juravenator című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]