Jungle

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ragga jungle

Stíluseredet Dub - Ragga hiphop - Reggae - Rave
Kulturális eredet 1990-es évek eleje, London
Hangszerek Szintetizátor, dobgép, billentyűs hangszerek
Népszerűség alacsony
Leszármazott stílusok
Raggacore
Társműfajok
New ragga jungle
Alműfajok
Ragga jungleDarkside jungle/DarkcoreIntelligent jungleJazzy jungle/Jazzstep

A jungle egy zenei stílus, mely egyesíti magában a reggae, a dub, a breakbeat hardcore, a techno és a rare groove vonásait. Manapság oldskool jungle néven is emlegetik.

Változatok[szerkesztés]

A jungle három nagyobb változatra bontható.

Gyors tempó (150-170 bpm), breakbeat, szinkópára épülő népi hangszerek (percussive), hangminták és egyszerű szintetizátoros effektek gyakori használata jellemzi mindegyik változatot.

Történet[szerkesztés]

Elnevezése[szerkesztés]

A jungle terminológiát legelőször Duke Ellington alkalmazta az 1920-as években. Saját zenekarában afrikai hangzásvilágot alkalmazott, és emiatt jött az elnevezés. Együttesét is gyakorta emlegették a The Jungle Band becenéven. Másik lehetséges forrása a jamaicai Kingston városának egyik városrésze, mely a Betondzsungel elnevezést kapta.

Az első előadó, aki a modern értelemben vett jungle elnevezést használta, az Rebel MC volt. A szám szövegében megtalálható volt a "Rebel got this chant - "'alla the junglists" sor. Nagyjából ugyanebben az időben a Shut Up And Dance nevű zenekar tagjait nem engedték be egy szórakozóhelyre, azzal az indokkal, hogy "itt nem játszhatják a dzsungelzenéjüket". Innentől kezdve junglist-eknek nevezték magukat.

A kilencvenes években MC 5ive 'O, a Groove Connection, és Kingsley Roast voltak azok, akik a köztudatba hozták a stílust.

Elterjedése[szerkesztés]

1992 nyarán a londoni "Rage" klub a rave egyik fellegvára volt. A rezidens DJ-k, Fabio és Grooverider, újítani kívántak a stíluson. A tempót 120-ról 145-re emelték, több ragga és dancehall elemet vittek bele, a techno-house-disco elemeket pedig fokozatosan kivették belőle. A váltás következménye az lett, hogy végül is a rave stílussal nem lehetett remixelni tökéletesen az új számokat, így gyakorlatilag egy új stílus keletkezett. Bár a Rage klub 1993 végén bezárt, az új stílus pozitív hatással volt a rave további fejlődésére.

A jungle háttérbe szorul[szerkesztés]

A jungle 1994-1995 között volt népszerűsége csúcsán. Ezután a számítógépes technika fejlődésének köszönhetően a stílus alkotói lassan átnyergeltek a drum and bass-re, a jungle pedig egy olyan terminológia lett, amely számtalan elektronikus stílusra alkalmaztak.

A jungle ma[szerkesztés]

Manapság a jungle a drum and bass szinonimája lett. Emellett a régi stílus számtalan elektronikus zenészre nagy benyomást tett. Néhány példa közülük: Squarepusher, Aphex Twin, Venetian Snares, Shitmat. A Scooter dalszövegeiben emlegeti fel rendszeresen a stílust, és jó néhány számukban hallhatóak stílusjegyek.

Jungle számok[szerkesztés]

  • A-Zone - Calling The People
  • Conquering Lion - Code Red
  • M Beat feat. General Levy - Incredible
  • Tom & Jerry - Maximum Style
  • Shy FX - Original Nuttah
  • Ninjaman - Murder Dem
  • Firefox & 4-Tree - Warning
  • Ray Keith - Terrorist
  • Dj Zinc - Super Sharp Shooter

Hivatkozások[szerkesztés]