Juan Sánchez Cotán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juan Sánchez Cotán
Született1560. június 25.
Orgaz
Elhunyt1627. szeptember 8. (67 évesen)[1][2][3]
Granada
Állampolgárságaspanyol
Foglalkozásafestőművész
Festői pályafutása
Alkotott15801637
A Wikimédia Commons tartalmaz Juan Sánchez Cotán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Juan Sánchez Cotán (Orgaz, 1560. június 25. - Granada, 1627. szeptember 8.) spanyol barokk festőművész, a realizmus úttörője Spanyolországban. Csendéleteit és bodegónjait,[4] különösen a hasonló holland és olaszországi alkotásokhoz képest, szigorú stílusban festette.

Életpályája[szerkesztés]

Orgazban született, Toledo közelében. Barátja és talán tanítványa volt Blas de Prado festőművésznek,[5] aki manierista stílusú csendéleteiről nevezetes, de egyben a realizmus előfutárának is tekinthető. Cotán a pályáját oltárképek festésével és vallásos alkotásokkal kezdte. Mintegy húsz éven keresztül a város arisztokráciája pártfogolta őt Toledóban; vallási jeleneteket, arcképeket és csendéleteket festett - ezek fogékony közönségre találtak a toledói társadalom művelt értelmiségi köreiben. Nevezetes csendéleteit a 17. század elején, világi életének vége előtt készítette el.

1603. augusztus 10-én az akkor negyvenes éveiben járó Sánchez Cotán bezárta toledói műhelyét, lemondott a világi életről, és belépett a Santa Maria de El Paular karthauzi kolostorba. Pályáját vallási alkotások festésével folytatta. 1612-ben Granadába küldték; elhatározta, hogy szerzetes lesz, és a következő évben laikus testvérként belépett a granadai karthauzi kolostorba. Bár ennek okai nem tisztázottak, ez a lépés akkoriban nem volt szokatlan.

Cotán termékeny vallási festő volt. Kizárólag a Granadai kolostor számára dolgozott. Pályája 1617 körül érte el csúcspontját a nyolc nagyszerű elbeszélő festményből álló ciklusban, amelyet a granadai kolostor számára festett. A festő vallásos alkotásai ugyan archaikus hangulatúak, de a fény- és térfogatkezelés iránti élénk érdeklődésről is árulkodnak, és bizonyos tekintetben összevethetők az egyes műveivel annak az olasz Luca Cambiasonak, akivel Cotán az Escorialban ismerkedett meg.

Annak ellenére, hogy visszavonult a világtól, Cotán befolyása erős maradt. A tárgyak közötti kapcsolatok, valamint a valóság illúziójának a fény és árnyék felhasználásával való megvalósítása iránti törekvése nagy hatással volt a későbbi spanyol festők, például Juan van der Hamen, Felipe Ramírez, Vincenzo, Bartolomeo Carducci és Francisco de Zurbarán munkásságára.

Sánchez Cotán 1627-ben halt meg Granadában.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. BnF források (francia nyelven)
  4. Bodegones - "csapszéki képek" - spanyol népi életképek egykori elnevezése - Művészeti kislexikon,Akadémiai, 1972, 72. old.
  5. Élt 1545–1599.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Juan Sánchez Cotán című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]