Granadai kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A granadai kolostor a spanyolországi Granada kiemelkedő műemléke.

Története[szerkesztés]

A granadai kolostor (spanyolul Monasterio de la Cartuja, röviden La Cartuja ) a Camino de la Alfacaron található. 1506-ban alapította a karthauzi szerzetesek rendje. A munka védnöke vagy támogatója Gonzalo Fernández de Córdoba volt, aki a kolostor építéséhez saját gyümölcsöseit adományozta, azzal a céllal, hogy a kolostor falai között temessék el a szerzetesek imáinak védelme alatt.

A platereszk stílusú kolostor és templom 1515 és 1642 kötött épült. Homlokzata Juan Garcia de Prades alkotása.

Ma a kolostor a karthauzi szerzetesek rendjéhez, illetve közvetlenül a Granadai Egyházmegyéhez tartozik.

Az épület[szerkesztés]

Az épület jellegzetessége a platereszk díszítésű ajtó, amelyen keresztül az épületbe lépünk. Belül, a főudvaron való átkelés után az egyhajós templom található. A Sancta Santorum kápolna az andalúz barokk szép példája. A refektóriummal és a gótikus stílusú káptalan-teremmel együtt a 16. és 18. század között épültek.

A templom főoltára churriguereszk stílusú. A rajta elhelyezett Szent Brúnó szobrot állítólag Alonso Cano faragta. A későbarokk sekrestye 1727 és 1764 között épült.

Híres festmények és szobrok[szerkesztés]

Különösen figyelemre méltóak a különböző képek, vásznak és oltárképek, amelyek az egyes termeket díszítik: Juan Sánchez Cotán festményei, José Risueño szobrai és José Manuel Vázquez intarziás bútorai.[1][2]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Patrimonio histórico, La Cartuja. [2010. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 3.)
  2. Monumentos y Museos, La Cartuja. [2011. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 3.)

További információk[szerkesztés]