Ugrás a tartalomhoz

John Wilkins

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Wilkins
John Greenhill festménye (1670 körül)
John Greenhill festménye (1670 körül)
Született1614. január 1.
Fawsley, Northamptonshire
Elhunyt1672. november 19. (58 évesen)
London
Állampolgárságaangol
Nemzetiségeangol
Foglalkozásalelkész, természettudós, író, matematikus, püspök
Tisztsége
  • Bishop of Chester
  • secretary of the Royal Society
IskoláiMagdalen College
SírhelyeSt Lawrence Jewry, London
A Wikimédia Commons tartalmaz John Wilkins témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Wilkins (Fawsley, Northamptonshire, 1614. január 1.London, 1672. november 19.) angol, anglikán lelkész, természettudós, író, matematikus, 1668-tól haláláig Chester püspöke, a Royal Society egyik alapítója.

Életpálya[szerkesztés]

1631-től 1634-ig Oxfordban, a Magdolna Hall (amely később Hertford College) végezte tanulmányait, ahol csillagászatot is tanult. Szülővárosában lett lelkész, majd több helyen teljesített egyházi szolgálatot. Több állami, királyi szolgálatot teljesített. Tanulmányai között foglalkozott filozófiával, összefogta a tudományágakat, eredményeként a Royal Society (Királyi Természettudományos Társaság) egyik alapítója.

Kései greshamista (magántanuló) volt, foglalkozott a madarak repülésével, elgondolkozott a Holdutazás lehetőségéről, úgy gondolta, hogy úgy 20 mérfölddel a felszín fölött megszűnik a mágneses vonzerő. Nyelvtervezetet készített, melyben az emberi ismeretek felosztására és rendszerezésére vállalkozott, rendszere kísérlet egy enciklopédikus összefoglalásra. A kísérletről Jorge Luis Borges is megemlékezik egyik esszéjében.

Igazgatóként[szerkesztés]

1648-ban az oxfordi Wadham College igazgatója lett. Munkásságának köszönhető, hogy a kor kiemelkedő elméit foglalkoztatta tanárként. Nagy politikai és vallási toleranciát képviselt, igyekezett a kor tudományát előtérbe helyezni.

Írásai[szerkesztés]

Mathematicall magick, 1691

Korai műveiben a természettudomány kapott szerepet. Egyházi írásaiban a tolerancia, az összefogás, a politika, az egyház és a tudomány kapott filozófiai irányzatot. Tudományos és vezetői munkássága során több támadásnak volt kitéve, ami igazgatói pozíciójának feladásához, az egyházi élet kritika nélküli elfogadásához vezetett.

Források[szerkesztés]

Elődje:
John Pitt

Wadham College igazgatója
1648–1659

Utódja:
Walter Blandford

Elődje:
George Hall

Chester püspöke
1668–1672

Utódja:
John Pearson