John Lloyd Stephens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Lloyd Stephens
John Lloyd Stephens 1839-ben
John Lloyd Stephens 1839-ben
Született 1805. november 28.[1]
Shrewsbury
Elhunyt 1852. október 13. (46 évesen)
New York
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége USA Amerikai Egyesült Államok
Foglalkozása felfedező, író, diplomata
Iskolái Columbia Egyetem
Sírhely New York City Marble Cemetery
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John Lloyd Stephens témájú médiaállományokat.

John Lloyd Stephens (Shrewsbury, New Jersey, 1805. november 28.New York, 1852. október 13.) amerikai felfedező, író és diplomata. Stephens újra felfedezte a maja civilizációt.

Élete[szerkesztés]

Jogot tanult, és nyolc esztendeig a New York város bíróságain dolgozott. Szenvedélyesen érdeklődött a régészet iránt. Elutazott Egyiptomba, Arábiába, Görögországba, Törökországba és a Szentföldre. 33 éves korában már két útleírást kiadott. Ekkor került kezébe Gerlindo ezredes beszámolója, melyben sajátságos és igen régi építőművészetről számolt be, melynek maradványai a Yucatán és Közép-Amerika erdőségeiben találhatóak. Egyéb, ide vonatkozó adatok után kutatva ráakadt Juarros-nak, Guatemala történelemírójának könyvére, melyben idézi Fuentes-t. Fuentes azt állította, hogy a hondurasi Copán területén egy régi épületcsoport 1700 körül, még igen jó állapotba volt.

Stephens kísérőt keresett, akit megtalált barátjának Frederick Catherwood rajzolónak a személyében. Mindketten utazásuk előkészületeivel foglalkoztak, amikor elhunyt a Közép-Amerikai ügyvivő. Martin Van Buren elnöktől, akit még New York-i kormányzó korából ismert, így megkapta „az Északamerikai Egyesült Államok megbízott ügyvivője” címet.

Copán megtalálása[szerkesztés]

A lombsátor olyan sűrű árnyékot vetett, hogy nem látták, hova lépnek. Az öszvérek hasig süppedtek a mocsárba. Stephens később beismerte, hogy minél mélyebbre hatoltak a dzsungelbe, annál kevésbé bíztak a sikerben. Rio Copánig jutottak el, ahol a helyi lakosokkal jó kapcsolatot alakítottak ki. Munkásokat fogadtak, hogy a mindent benövő növényzetből ki tudják szabadítani a kőtömeget.

Cartherwood pedig rajzolt. 1842-ben New Yorkban kiadták Stephens „Incidents of travel in Central America, Chiapas and Yucatan” című könyve nagy vihart kavart. A történészek idáig felállított világképük felborítását látták benne. Közben Stephens és Catherwood számtalan megpróbáltatás között továbbment Copánból. Behatoltak Guatemalába, átvonultak Chiapason és Yucatánon. Útjukon mindenhol a maják emlékműveire bukkantak.

Forrás[szerkesztés]

  • C. W. Cream: A régészet regénye (Gondolat Könyvkiadó 1965)
  1. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)