John Lloyd Stephens

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Lloyd Stephens
Született1805. november 28.[1][2][3]
Shrewsbury
Elhunyt1852. október 13. (46 évesen)[4][1][3]
New York
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
IskoláiColumbia Egyetem
Halál okamájbetegségek
SírhelyeNew York City Marble Cemetery

John Lloyd Stephens aláírása
John Lloyd Stephens aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz John Lloyd Stephens témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Lloyd Stephens (Shrewsbury, New Jersey, 1805. november 28.New York, 1852. október 13.) amerikai felfedező, majakutató, író és diplomata. Nagy szerepet játszott a maja civilizáció újrafelfedezésében, valamint a Panama-vasút tervezésében.

Élete[szerkesztés]

Jogot tanult, és nyolc esztendeig a New York város bíróságain dolgozott. Szenvedélyesen érdeklődött a régészet iránt. Elutazott Egyiptomba, Arábiába, Görögországba, Törökországba és a Szentföldre. 33 éves korában már két útleírást kiadott. Ekkor került kezébe Juan Galindo ezredes beszámolója, melyben sajátságos és igen régi építőművészetről számolt be, melynek maradványai a Yucatán és Közép-Amerika erdőségeiben találhatóak. Nagy érdeklődéssel olvasta Alexander von Humboldt közép-amerikai úti beszámolóit is.

Stephens elhatározta, hogy barátjával, Frederick Catherwood rajzolóval közép-amerikai útra indul. Martin Van Buren elnök kinevezte őt az Egyesült Államok nagykövetének a Közép-Amerikai Szövetségi Köztársaságba, amely állam azonban hamarosan szétesett. Az 1839–1840-es közép-amerikai útjukon sikerült viszont helyi segítőikkel egy sor maja romvárost felfedezniük a szinte járhatatlan trópusi esőerdőben:

Stephens gondosan leírta és feltérképezte a felfedezéseiket, míg Catherwood lenyűgöző és feltűnően részletgazdag rajzokat készített a templomokról, piramisokról, a közép-amerikai labdajáték(wd) pályáiról, a gazdagon díszített sztélékről. Catherwood finom rajzai és Stephen élénk, időnként mulatságos beszámolója (Incidents of Travel in Central America, Chiapas and Yucatan) 1841-ben a nemzetközi bestsellerré vált. A könyv továbbá betekintést nyújtott a közép-amerikai polgárháborúba is, ami a szövetségi állam szétesését eredményezte.

A Panama-vasút társaság alapításakor, 1849-ben Stephens lett az egyik alelnök.[5] Helyszíni utazásai során baleseteket szenvedett és maláriát is kapott. Hazatért New York-ba, de betegsége kiújult és 1852 októberében elhunyt.

Catherwood rajza utazásaikról

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Brockhaus (német nyelven)
  3. a b Babelio (francia nyelven)
  4. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  5. APS Member History. search.amphilsoc.org . (Hozzáférés: 2021. április 9.)

Források[szerkesztés]

  • C. W. Cream: A régészet regénye (Gondolat Könyvkiadó, 1965)