Alexander von Humboldt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alexander von Humboldt
Alexander von Humboldt, Joseph Stieler 1843-ban festett képe
Alexander von Humboldt, Joseph Stieler 1843-ban festett képe
Született 1769. szeptember 14.[1][2][3][4][5][6][7][8]
Berlin[9][10][11]
Elhunyt 1859. május 6. (89 évesen)[1][2][3][5][6][7][8]
Berlin[12]
Állampolgársága Porosz Királyság
Szülei Marie-Elisabeth von Humboldt
Alexander Georg von Humboldt
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
 • Merit Order of the Bavarian Crown
 • Rózsa rend
 • Grand Cross of Dannebrog
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének nagykeresztje
 • Mexican Imperial Orders
 • Grand Cross of the Order of Christ (Portugal)‎
 • Order of St. Alexander Nevsky
 • Order of St. Vladimir, 1st class
 • Order of the White Falcon
 • Knight Grand Cross of the Order of Saints Maurice and Lazarus
 • Grand Cross of the Order of Charles III
 • Bavarian Maximilian Order for Science and Art
 • Copley-érem (1852)
 • A művészetek és a tudományok érdemrendje
 • Knight of the Order of St. Alexander Nevsky
 • Berlin díszpolgára
 • Fekete Sas-rend
 • Vörös Sas-rend 1. osztálya
 • Civil Order of Saxony
Sírhely Schloss Tegel

Alexander von Humboldt aláírása
Alexander von Humboldt aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexander von Humboldt témájú médiaállományokat.

Báró Alexander von Humboldt, teljes nevén Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt (Berlin, 1769. szeptember 14. – Berlin, 1859. május 6.) német természettudós és utazó, Wilhelm von Humboldt öccse. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: „Humb.”.

Élete[szerkesztés]

1787-től az Odera melletti Frankfurtban, majd 1788-ban Berlinben látogatta az egyetemet, s főleg technológiával, de mellette a görög nyelvvel és növénytannal is foglalkozott. 1789-ben Göttingenben már főleg természettudományokkal foglalkozott. Itt készítette első munkáját: Mineralogische Beobachtungen über Basalte am Rhein (Braunschweig, 1790). 1790 tavaszán és nyarán Georg Forster kíséretében Belgiumba, Hollandiába, Angliába és Franciaországba utazott, és számos nevezetes természettudóssal ismerkedett meg. Az utazás alatt kedvet kapott a trópikus vidékek felkeresésére; előbb azonban Hamburgba ment az ottani kereskedelmi akadémiára, 1791-ben pedig öt havi berlini tartózkodás után a freibergi bányászakadémiára. Freibergben írta Florae subterraneae Fribergensis Prodromus et aphorismi ex physilogia chemica plantarum (Berlin, 1793) című könyvét is. 1792 februárjától a bányászati osztály elnöke, 1793 júliusában a bayreuthi hercegség bányászati és kohászati ügyeinek vezetője, majd a Fichtel-hegység melletti frank hercegségek főbányamestere lett. Ugyanabban az évben beutazta Felső-Bajorországot, Salzburgot, Salzkammergutot és Galicíát, hogy a sótermelést és a főzést tanulmányozza. 1794-ben hasonló célból Kolbergbe, a középső és alsó Weichsel kerületbe, Dél-Poroszországba utazott, majd Hardenberg miniszterrel diplomáciai küldetésben Frankfurtban járt. Októberben ismét elfoglalta hivatalát és újból kémiai tanulmányaival foglalkozott, aztán Tirolon át Velencébe, Lombardiába és Svájcba utazott. Ez időben ismerkedett meg Comóban Alessandro Voltával és Paviában Scarpával, akikkel való érintkezése Über die gereizte Muskel- und Nervenfaser (Berlin, 1797-99, 2. köt.) című nagyobb munkája megírására serkentette. 1796. július vége felé megint diplomáciai megbízással a francia főhadiszállásra küldték, ahol Moreau tábornoktól kieszközölte, hogy Svábország hohenzollerni birtokait megkíméljék.

1797-ben kilépett az állami szolgálatból, rövid ideig bonctani tanulmányokkal foglalkozva Jénában élt, aztán meteorológiai megfigyelések céljából Salzburgba utazott. 1798-ban Párizsba ment, ahol megismerkedett Aimé Bonpland botanikussal. Elhatározták, hogy télire együtt mennek Spanyolországba; 1799 februárjában Madridba érkezett. Itt elérte, hogy Spanyolország Amerikában és az Indiai-óceánban fekvő birtokait beutazhassa, és tudományos céljai elérésében tőle telhetően őt támogassa.

A fiatal Humboldt
Humboldt amerikai útja

1799. június 5-én Bonpland-nal együtt Corunába hajózott, és június 19-én előbb Teneriféban kötött ki. Július 16-án Cumanánál az amerikai partra lépett. Venezuelában való hosszú tartózkodás után a két kutató 1800 februárjában Caracasba ért; innen a calabotói fűvel benőtt sivatagokon át az Orinocóhoz jutottak, majd e folyamon és az aturesi és maypuresi vízeséseken keresztül a Rio-Negro melletti San Carlosba hajóztak, aztán a Cassiquiare-on át az Orinocóhoz tértek vissza, és ekként módjukban volt az Orinocónak és az Amazonasnak régóta vitatott összeköttetését bebizonyítani. Aztán lefelé hajózva az Orinocón, elérték Angosturát, és végül Cumanába tértek vissza. Innen Havannába utaztak, ahonnan több hónapi tartózkodás után 1801 márciusában Dél-Amerikába érkeztek. A Magdolna-folyamon fölfelé hajóztak Honoláig, aztán Bogotába mentek; szeptemberben pedig a Kordillerákon át tovább folytatták útjokat Quitóig. Itt öt hónapig időztek, megmásztak több vulkánt, így 1802. június 23-án a Chimborazót 5761 méterig, aztán az assuayi, cuencai fennsíkon, a lojai kina-erdőkön át a felső Amazonasig jutottak, innen a caxamarcai fennsíkon keresztül Truxillóba és Limába értek, ahol a Merkúrnak a Nap előtt való átvonulását is megfigyelték.

1802. december végén Callaótól Guayaquilig hajóztak és 1803. március 23-án Acapulcóba érkeztek. Az áprilist Mexikóvárosban töltötték, ahonnan hosszabb tartózkodás után Guanajuato és Valladolid (Michoacán) felé tartottak, megnézték a Jorullo vulkánt, és Tolucán át Mexikóba tértek vissza. Majd miután Humboldt meglátogatta a Toluca- és Perote-vulkánt, 1804 januárjában Veracruzba utazott, március 7-én pedig Havannába hajózott, ahol ismét néhány hetet töltött. Április 29-én Philadelphiába ment, rövid ideig Washingtonban tartózkodott, aztán július 9-én elhagyta Amerikát, és július 3-án Bonpland-nal együtt Bordeaux-ba érkezett.

Párizsba érve gyűjteményeinek és kéziratainak rendezésével foglalkozott. Humboldt utazása igen hasznos volt a természettudományok és az addig kevéssé ismeret vidékek feltárása szempontjából; sok hely fekvését és magasságát ő határozta meg, és számos új tudományágat (így a növényföldrajzot és összehasonlító klimatológiát) alapított. Mellette nyert az utazás révén a régészet, statisztika és antropológia is. Az amerikai utazásra vonatkozó jelentéseket Humboldt és Bonpland egy nagy, részint francia, részint latin nyelven írt munkában foglalta össze, amely (6 részben) 30 folio- és quartkötetből állt.

1805. március 4-én bátyjához utazott Albanóba, azután Gay-Lussackal a Vezúvhoz, majd Svájcon át november 16-án Berlinbe ért. A király kívánságára Vilmos herceget 1808-ban elkísérte párizsi útjára, és műve kiadásával foglalkozva 1827-ig Párizsban maradt. Közben 1814-ben a király kíséretében Angliába ment, és 1818-ban ennek kívánságára az aacheni kongresszusra; részt vett a veronai kongresszuson is, majd elkísérte a királyt Itáliába. Aztán Párizsba, majd Berlinbe ment és utóbbi helyen megkezdte előadásait a kozmoszról, vagyis a fizikai világról. Már 1829. április 12-én ismét útra kelt, ezúttal I. Miklós cár kívánságára Szibériába. Az Uralon át az Altajhoz, majd Kína határáig jutott el. Aztán a déli-Ural felé menet az isimi sivatagon át a kis horda kirgiz sivatagához és a Kaszpi-tengerhez értek. 9 hónap után Tulán és Moszkván át visszajöttek. Az utazás eredményeit Humboldt egy kétkötetes munkában foglalta össze.

1830 májusában a porosz trónörököst Varsóba, aztán Teplitzbe kísérte. Később ismételten Párizsba küldték, hogy az ottani viszonyokról jelentéseket tegyen. 1841-ben a királlyal Angliába, 1846-ban Dániába utazott. Élete vége felé Humboldt részben Berlinben, részben Berlinhez közel fekvő tegeli birtokán lakott.

Nem nősült meg, jelentékeny vagyonát tudományos célokra hagyta. Szobrát 1883-ban Berlinben a bátyjáé mellé, az egyetem előtt állították fel. Az ő emlékére alapították a Humboldt-alapítványt, amelyből a kutatókat segítik.

Munkássága[szerkesztés]

Humboldt óriási irodalmi munkásságát nemcsak önálló művek, hanem számos kisebb-nagyobb értekezés, francia és német folyóiratokban megjelent cikkek is alkotják. Becsesek levelei is. Főműve: Voyage aux régions équinoxiales du Nouveau Continent fait en 1799, 1800, 1801, 1802, 1803 et 1804 par Alexandre de Humboldt et Aimé Bonpland (Párizs, 1807). E főművel kapcsolatos az Ansichten der Natur (Stuttgart és Tübingen, 1808, 2 rész) című mű. Egyéb munkái: Essai politique sur l'ile de Cuba (Páris 1826, 2 köt.); Examen critique de l'histoire de la géographie du Nouveau Continent et des progres de l'astronomie nautique aux XV. et XVI. siecles (u. o. 1814-1834). Ázsiai útjáról szóló könyvek: Fragments de géologie et de climatologie asiatiques (u. o. 1834, 2 köt.), Asie Centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie comparée (u. o. 1843, 3 kötet) és Reise nach dem Ural, dem Altai und dem Kaspischen Meer (Berlin, 1837-42, 2 kötet) című munkái.

Németül írta Kosmos, Entwurf einer physischen Weltbeschreibung (Stuttgart 1845-58) című négykötetes nevezetes munkáját.

Tiszteletére elnevezett élőlények[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 9.)
 2. ^ a b data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 3. ^ a b Alexander von Humboldt
 4. Alexandre Humboldt de
 5. ^ a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. ^ a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. ^ a b Spanish Biographical Dictionary. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 8. ^ a b Find a Grave. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 9. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 10.)
 10. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02331938408842911
 11. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/276083/Alexander-von-Humboldt
 12. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 30.)

Forrás[szerkesztés]