Johann Adam Schall von Bell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johann Adam Schall von Bell
Életrajzi adatok
Született 1592. május 1.
Köln
Nemzetiség német
Elhunyt 1666. augusztus 15. (74 évesen)
Peking
Sírhely Zhalan Cemetery
Iskolái
Munkássága
Vallás katolikus
Tisztség Kína jezsuita missziójának csillagásza
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Adam Schall von Bell témájú médiaállományokat.

Johann Adam Schall von Bell (kínai nevén 汤若望 / 汤若望, pinjin Tang Ruowang, valószínűleg Köln, 1592. május 1.Peking, 1666. augusztus 15.) jezsuita, csillagász, matematikus és misszionárius.

Élete[szerkesztés]

1618-ban elhagyta egy portugál hajó Lisszabont egy csoport misszionáriussal – köztük Bellel –, Nicolas Trigault vezetése alatt Kína felé. A következő évben a csoport elérte Makaó portugál gyarmatot ahol Schall von Bell egy kis időt töltött kínai nyelv tanulásával. Kínán belül 1622-ben kezdte a missziós munkát.

Schall von Bellt és Giacomo Rhot 1630-ban küldték Pekingbe, hogy folytassa a kínai naptár megreformálását az elhunyt Johann Schreck után. Részt vett az úgynevezett Chongzhen naptár módosításában és összeállításában. A naptár pontosabb előrejelzéseket adott a Nap és a Hold fogyatkozásokra. Fő eredménye az asztronómia terén, hogy tolmácsolni tudta az európai eredményeket.

Miután a Csing-dinasztia került hatalomra, Schall von Bell bejutott a Sun-cse kínai császár hivatalába és egyik megbízható tanácsadója lett. Megtették mandarinnak és igazgatója lett a császári obszervatóriumnak. 1661-ben jóslatai nem váltak be, ezért megvádolták a császár halálával. Halálra ítélték, de Verbiest jezsuita közbenjárására kiszabadult.

Emlékezete[szerkesztés]

A német posta megemlékezett 1992-ben Bell születésének 400. évfordulójára.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Cser László: Úttörő kínai misszionáriusok; Vallás és Élet, Parma, 1978