Johann Schreck

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Johann Schreck
Életrajzi adatok
Született 1576
Bingen
Nemzetiség német
Elhunyt 1630. május 11.
(53–54 évesen)
Peking
Sírhely Zhalan Cemetery
Iskolái
Munkássága
Vallás katolikus
Tisztség Kína naptár kijavításának elinditója

Hivatal Kína misszió jezsuita polihisztora
Hivatali idő 1619-1630
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Schreck témájú médiaállományokat.

Johann Schreck, latin: Terrentius Constantiensis (Bingen, Baden-Württemberg, 1576 – Peking, 1630. május 11.) német jezsuita polihisztor és misszionárius Kínában.

Élete[szerkesztés]

1590-ben kezdi tanulmányát a freiburgi művészeti fakultáson, majd orvostudományt hallgat és közben megtanulja a latint, görög és káld nyelveket, és jogban és a tudományokban is jártas lett. 1600-ban munkatársa lesz François Viète-nek Párizsban, majd a mester halála után 1603-ban tanítványa lesz Galileo Galileinek Pádovában. 1611 november 1-én lépett be a Jézus Társaságába, ami után a latin nyelvű nevét használja.

Kínai misszió[szerkesztés]

Nicolò Longobardo Pekingben élő jezsuita többszöri szorgalmazása miatt, – hogy tudósok menjenek Kínába, – az európai jezsuita központ összeállított egy tudós missziót, és a csoporttal együtt ő is 1618 április 17-én elhajózik Lisszabonból Kínába. 1619 július 22-én érkeznek Makaóba. Ott kellett maradnia két évig a kínai üldözések miatt. Ezután csatlakozott Nicolò Longobardhoz és útitársával együtt elkezdték fordítani kínai nyelvre azokat a könyveket, amelyeket Európából hoztak. Whang Zheng volt az akinek diktált, ő készítette a kínai feljegyzéseket. 1629 szeptember 1-én a kínai császár elrendelte a kínai Ming naptár megreformálását. Túlterheltsége miatt tanárához fordul Galileihez, de ő egyik megkeresésére sem válaszol. Ezután megkérte az ingolstadti jezsuiták járjanak el Johannes Keplernél, és ő készségesen megírta a szükséges utasításokat, sőt két nyomtatott kötetet is küldött a Rudolf táblázatból. Schreck már nem tudta befejezni halála miatt, így azt Johann Adam Schall von Bell folytatta, és fejezte be.

Ábrázolása[szerkesztés]

Peter Paul Rubens készített rajzot róla[1]


Források[szerkesztés]