Jobaria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Jobaria
Evolúciós időszak: középső jura, 164–161 Ma
A Jobaria rekonstrukciója
A Jobaria rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Eusauropoda
Nem: Jobaria
Sereno et al., 1999
Fajok
  • J. tiguidensis Sereno et al., 1999 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Jobaria témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jobaria témájú kategóriát.

A Jobaria a sauropoda dinoszauruszok egyik neme, melyet a Szaharában fedeztek fel 1997-ben. Nevét a helyi legendákban szereplő Jobar nevű lény után kapta, és az elképzelés szerint 18 méter hosszú lehetett. A Tiouraren-formációban fedezték fel, melyről eredetileg azt gondolták, hogy a kora kréta korban, a hauterivibarremi korszakban, mintegy 136–125 millió évvel ezelőtt keletkezett.[1] A kőzetrétegek újabb vizsgálata során azonban kiderült, hogy valószínűleg a középső jura korban, a bathoxfordi korszakban, 164–161 millió évvel ezelőtt jöttek létre.[2]

A Jobaria csontvázának felállított másolata az Ausztrál Múzeumban (Australian Museum), Sydneyben

A Jobaria nagyon kezdetleges sauropodának tűnik. Bazális macronariaként,[3] illetve a neosauropodák közé nem tartozó eusauropodaként, a neosauropoda kládhoz képest bazális taxonként sorolták be.

A Jobaria hátgerince és farka egyszerű a későbbi észak-amerikai sauropodák, például a Diplodocus és az Apatosaurus összetett csigolyáihoz és ostorszerű farkához viszonyítva.

Testhelyzet[szerkesztés]

A Montshire-i Tudomány Múzeuma (Montshire Museum of Science) csontváz másolata

Paul Sereno a Jobaria felkarcsontjának és combcsontjának körméret arányát a ma élő elefántokéval összevetve megállapította, hogy a Jobaria képes lehetett a hátsó lábaira felágaskodni.[4] A Jobaria súlyeloszlása azt jelzi, hogy az állatot (az elefánthoz hasonlóan) inkább a hátsó lábak tartották, mint a mellsők, így mivel az elefánt képes felágaskodni, ezt a Jobaria elméletileg még könnyebben megtehette.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jobaria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Sereno, P.C., Beck, A.L., Dutheil, D.B., Larsson, H.C.E., Lyon, G.H., Moussa, B., Sadleir, R.W., Sidor, C.A., Varricchio, D.J., Wilson, G. P. & Wilson, J.A. (1999. november 12.). „Cretaceous Sauropods from the Sahara and the Uneven Rate of Skeletal Evolution Among Dinosaurs”. Science 286 (5443), 1342–1347. o.  
  2. Rauhut, O.W.M., López-Arbarello, A. (2009). „Considerations on the age of the Tiouaren Formation (Iullemmeden Basin, Niger, Africa): Implications for Gondwanan Mesozoic terrestrial vertebrate faunas”. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology 271, 259–267. o. (Hozzáférés ideje: 2010. október 15.)  
  3. Upchurch, P., Barrett, P.M., and Dodson, P..szerk.: D. Weishampel, P. Dodson, and H. Osmólska: Sauropoda, The Dinosauria, 2nd edition, Berkeley: University of California Press (2004) 
  4. Could Sauropods Rear?. Project Exploration. (Hozzáférés: 2010. október 15.)
  • Johnson, Jinny. Fantastic Facts About Dinosaurs. Parragon, 64. o. (2000). ISBN 0-7525-3166-2 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • 1997 Expedition to Niger. Project Exploration. (Hozzáférés: 2010. október 15.)
  • Jobaria. Dino Directory. Natural History Museum. (Hozzáférés: 2010. október 15.)