Jenki Zulu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jenki Zulu
(There's A Zulu On My Stoep (Yankee Zulu))
1993-as dél-afrikai film
RendezőGray Hofmeyr
Producer
  • Leon Schuster
  • Carl Fischer
  • André Scholtz
Vezető producerEdgar Bold
Műfajvígjáték
Forgatókönyvíró
  • Leon Schuster
  • Gray Hofmeyr
Főszerepben
  • Leon Schuster
  • John Matshikiza
  • Wilson Dunster
  • Terri Treas
  • Michelle Barnes
  • Peter Hugo
Zene
  • Stanislas Syrewicz
  • Zane Cronjé
Gyártás
OrszágDél-afrikai Köztársaság
NyelvAngol
Forgatási helyszínDél-afrikai Köztársaság
Játékidő86 perc
Képarány1,78:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adóRTL Klub
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Jenki Zulu (eredeti cím: There's a Zulu On My Stoep vagy nemzetközi forgalmazásban Yankee Zulu), 1993-ban bemutatott dél-afrikai vígjáték, rendezője Gray Hofmeyr. A film főszereplői Leon Schuster (aki íróként is közreműködött a filmben) és John Matshikiza. A két gyerekkori barát, a fehér Rhino és a fekete Zulu, akik az apartheid idején nőttek fel együtt, felnőttként találkoznak újra egy nyertes lottószelvénynek köszönhetően, ám szembe kell nézniük Rhino volt feleségével, Rowenával és új párjával, a fasiszta rendészeti szervezetet vezető Diehard századossal.

Míg a film a közönség körében nagy sikert aratott, a kritikusok jellemzően gyermeteg humora és a rasszizmus kezelése miatt kritizálták. A film fontos momentuma is váltott ki vitákat: a fehér Rhinót a film során feketére, míg a fekete Zulut fehérre maszkírozzák.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Dél-Afrikában az apartheid idején a fehér Rhino Labuschagne és a fekete Zulu Mashebela a legjobb barátok voltak egészen addig, míg Rhino – amerikai barátnője, Rowena nyomására – le nem lőtt egy konzervdobozt Zulu fejéről. Ez a barátságuk végét jelentette. 25 évvel a történtek után Zulu autólopásért ül börtönben New Yorkban.Bár felvette az amerikai akcentust, nem feledkezett meg gyökereiről: ő ugyanis a "sárlövő világbajnok". Zulut hazatoloncolják Dél-Afrikába, ahol a reptéren az IFEJ (Idegen Fenyegetés Jobboldali Elhárítása) nevű szervezet veszi őt át.

Az IFEJ egy fasiszta szervezet, amit Rowena új párja, a német Diehard százados vezet. Rhino vadgazdálkodó lett, aki a farmján él fekete lányával, Tienkie-vel. Rowena 250 000 randot (a magyar változatban dollárt) követel Rhinótól a házassági szerződésük alapján. Diehard személyesen szállítja Zulut a reptérről a börtönbe, neki azonban az út során sikerül megszöknie Diehard nyertes sorsjegyével. Menekülése során Zulu összetalálkozik Rhinóval és Tienkie-vel, akiket sikerül meggyőzniük, hogy menjenek el Sun City-be a sorsolásra, a nyereményt pedig osszák el fele-fele arányban (pénzt ugyanis csak akkor nyernek, ha a nyertes sorsjegyet bemutatva részt vesznek a televíziós sorsoláson). Sun City-ben Tienkie összebarátkozik Vilmos herceggel, aki édesapjával, Károly herceggel tartózkodik a városban és megnézik a moziban a Reszkessetek, betörők! című filmet. Rhinónak sikerül megnyernie az 500 000 randot, a csekk azonban elszakad. Ezután Diehard és Rowena üldözőbe veszi őket, ám a két férfinek sikerül álruhát öltenie: egy Antonio nevű sminkmester Zulut fehér, míg Rhinót fekete emberré maszkírozza. Ezután találkoznak Rowenával, akinek Zulu egy von Mauchausen-Klarks nevű báróként mutatkozik be, Rhinóról pedig azt állítja, hogy ő a szolgája, Moses. Az új helyzetét kiélvezni akaró Zulu nem tud ellenállni Rowena meghívásának és elmegy a házukba az IFEJ rendezvényére (ami a zsebtolvajláshoz is remek eseménynek ígérkezik).

A partin azonban Diehard és Rowena felismeri a két férfit. Zuluék a biztonsági rendszer beindításával próbálnak elmenekülni, de Rowena elkapja őket. Zulu odaadja Rowenának a nyereménycsekk egyik felét, de a másik felét Rhino korábban Tienkie-nek adta, aki azonban elrejtőzött. Rhinót és Zulut fogdába zárják, ahol konfliktusukat a "konzerv-incidens" újrajátszásával rendezik, csak most fordított felállásban. Ezután Diehard és Rowena egy szakadékhoz viszi őket, ahol egy hosszú deszkára rakják őket megkötözve. Csak Elsie, az elefánt választja el őket attól, hogy a mélybe zuhanjanak a folyóba, amiben "Krokodil Gorge" úszkál. Vészesen közeledik azonban Elsie párja, Dobie: ha fél órán belül nem kerül elő a csekk másik fele, Elsie feláll a deszkáról, Rhino és Zulu pedig lezuhan.

Tienkie és Vilmos csapdákat készítenek, hogy legyőzzék Rowenát, és Diehardot. Eközben kiderül, hogy Zulu Tienkie igazi apja, a lány anyja pedig Thandi, Zulu gyerekkori barátja. Rhino azt is elmondja Zulunak, hogy örökbe fogadta Tienkie-t, miután Thandi meghalt. Ezután ketten rábeszélik az elefántot, hogy engedje szabadon őket. A kemény csapdákat is túlélő Diehard megpróbálja kivégezni Tienkie-t és Vilmost egy sziklán, de Zulu sárlövő tudásának köszönhetően kiüti Diehardot, aminek következtében a férfi lezuhan a szikláról.

Zulu, Rhino és Tienkie összeölelkeznek, miközben Vilmos visszamegy az apjához. Tienkie számára is bebizonyosodik, hogy Zulu a valódi apja. A zárójelenetben Diehard kimászik a folyóból, miközben ikonikus mondatát motyogja: "Egy tiszt a pokolban is tiszt!" (az angol verzióban: "They do not call me 'Diehard' for nothing!" vagyis "Nem semmiért hívnak Diehardnak!"). Ekkor azonban az elefánt ráül, és feltehetően halálra zúzza.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Jenki Zulu a dél-afrikai mozipénztáraknál jól teljesített, és ez lett a legtöbb bevételt hozó film az ország történetében.[1] A Cannes-i Filmfesztivál vetítésén szintén pozitív fogadtatásra talált a film a közönség soraiban.[1] Dél-Afrikán kívül leginkább Közép- és Kelet-Európa országaiban vált népszerűvé a film, ahol jellemzően a televízióban mutatták be az 1990-es és 2000-es évek folyamán.

A kritikusok azonban eltérően vélekedtek a filmről. Humorát gyermetegnek tartották, a csapdajelenetekre Reszkessetek, betörők!-koppintásként tekintettek. Nem tartották megfelelőnek a rasszizmus kérdésének ábrázolását sem, különösen a két főszereplő ellenkező bőrszínűre maszkírozását. A TV Guide úgy hivatkozott a filmre, mintha "a Kengyelfutó gyalogkakukk lenne politikai aláfestéssel".[1][2][3][4][5][6]

Magyar bemutató[szerkesztés]

Magyarországon nem került mozikba a film, videón forgalmazta az InterCom 1995. február 9-től.[7] Televíziós premierjére 2001. február 8-án került sor az RTL Klubon a Barátok közt után, főműsoridőben. A film a teljes lakosság körében 2,04 milliós nézettséget ért el, mellyel a heti toplista 14. helyét foglalhatta el, a 18–49-es célcsoportban pedig a hét legnézettebb műsora volt.[8][9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Rooney: Yankee Zulu, 1994. május 30. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  2. Yankee Zulu Reviews. TV Guide. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  3. YANKEE ZULU - Movie Reviews for Christians. Movieguide, 2012. augusztus 20. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  4. Is Leon Schuster blackface?. City Press, 2014. április 27. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  5. Tjiya: Blackface furore stuns Leon Schuster. SowetanLIVE, 2020. június 23. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  6. Kelleher: Leon Schuster in shock as Showmax removes all his movies from their streaming service. Algoa FM, 2020. június 23. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  7. Pesti Műsor 1995/6. szám pp. 30. Pesti Műsor Lap- és Könyvkiadó Kft., Arcanum Digitális Tudománytár, 1995. február 9. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  8. Somogyi Hírlap 2001/35. szám pp. 16. Axel-Springer Magyarország Kft., Arcanum Digitális Tudománytár, 2001. február 10. (Hozzáférés: 2024. január 1.)
  9. Magyar Hírlap 2001/38. szám pp. 6. Magyar Hírlap Könyv- és Lapkiadó Rt., Arcanum Digitális Tudománytár, 2001. február 14. (Hozzáférés: 2024. január 1.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a There's a Zulu On My Stoep című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.