Janus (film, 2015)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Janus
2015-ös magyar televíziós film
Rendező Gyöngyössy Bence
Producer Kabay Barna
Főszerepben Seress Zoltán
Marozsán Erika
Jordán Tamás
Blaskó Péter
Adorjáni Bálint
Hatházi András
Zene Erdőcs Tamás
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 76 perc
Forgalmazás
Bemutatómagyar 2015. december 14.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
További információk

A Janus 2015-ben készült magyar tévéfilm, mely az 1980-as évek Romániájában játszódik és azt mutatja be, hogyan férkőzött be a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate a családok mindennapjaiba, apránként tönkretéve azokat. A film történetének középpontjában egy nagyváradi család áll, melybe sikeresen beférkőzött a titkos szervezet "kétarcú ügynöke", hogy végül a magánélet legintimebb pillanatait is kontrollálja, és elárulja akár a családtagjainak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait is. A film története ugyan fikció, de megszületését megtörtént események ihlették.

A cselekmény több olyan megtörtént temesvári vagy kolozsvári eseményt fűz össze egységes történetté, amelyekkel a film készítői egy, a Securitate működésével kapcsolatban forgatott 2012-es dokumentumfilm, a Szigorúan ellenőrzött életek készítésekor találkoztak, levéltári kutatások vagy személyes elbeszélések útján. A Janus leginkább az elmúlt évek hasonló témákban készült filmjeitől elsősorban a történetmesélés módja tekintetében különbözik, ebben a filmben ugyanis egyszerre két idősíkban zajlanak az események, s a történet egésze az egyik főszereplő visszaemlékezései alapján áll össze, ami végig alapos figyelmet igényel a nézők részéről. A készítők fontosnak tartották, hogy filmjükkel autentikusan tudják visszaadni az 1980-as évek érzelmileg igen megrázó erdélyi eseményeket és a Ceaușescu-diktatúra közhangulatát, illetve azt is, hogy filmjükkel a fiatalokat is meg tudják szólítani.

A filmet Gyöngyössy Bence rendezte, a forgatókönyvet a rendező és Fonyódi Tibor jegyzi. A főbb szerepeket Seress Zoltán, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Jordán Tamás és Adorjáni Bálint alakítja; a mellékszerepekben többek között Dunai Tamást, Lábodi Ádámot, Gyöngyössy Katalint és Barabás Kiss Zoltánt láthatják a tévénézők. A 76 perces filmdráma a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával született meg; erdélyi ősbemutatója 2015 májusában volt, a közönség pedig 2015. december 14-én láthatja először a Duna TV műsorán.

Közreműködők[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

Fogadtatása[szerkesztés]

Források[szerkesztés]