Jalu (határfolyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jalu / Amnok
Közigazgatás
Országok Kína
 Észak-Korea
Földrajzi adatok
Hossz813 km
Vízgyűjtő terület39 800 km²
Forrás
  • Changbai Korean Autonomous County
  • Heaven Lake
é. sz. 41° 58′ 08″, k. h. 128° 04′ 24″
TorkolatKoreai-öböl
é. sz. 39° 50′ 03″, k. h. 124° 18′ 58″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jalu / Amnok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jalu (kínaiul 鴨綠江, pinyin átírással yālù jiāng, koreaiul 압록강 [Amnokkang avagy Amnok]) folyó Kína és Észak-Korea határán. Hossza mintegy 800 km, vízgyűjtő területe 40 ezer km². Az északkelet-kínai Csilin tartományban, a Csangpaj hegységben ered, és innen délnyugatra tart. A folyó nagy részre télen befagy, ilyenkor gyalogosan át lehet kelni rajta (amihez hatósági engedély kell). [1] Vannak szakaszai, amelyek alacsony merülésű vízi járművekkel hajózhatók, de a folyó inkább csak faúsztatásra használható. A folyó hallal látja el a helyi lakosságot.

A kínai Tantung és az észak-koreai Sinidzsu közt ömlik a Koreai-öbölbe. Legfontosabb mellékfolyói a Cshangdzsin, a Hocshon és a Tokro.

Az észak-koreai Szuphung gát vízerőműve Észak-Korea és Kína számára termel elektromos áramot. Ennek kapacitása 7 millió kW. A gát földrajzi koordinátái: é. sz. 40,4616°, k. h. 124,9623°

Történelmi emlékek[szerkesztés]

Völgyében virágzott az ősi Kogurjo királyság, amely számos erődítményt épített a folyó mentén. A folyó mellett fekvő fővárosuk, a mai Csian gazdag emlékeiben.

Ütközőzóna[szerkesztés]

A folyó gyakran vált hadseregek közti választóvonallá. Mellette több csatát is vívtak. Az egyik legnevezetesebb az első kínai–japán háború egyik csatája 1894-ben.

Az orosz–japán háborúban 1904. május 1-jén a Kuroki tábornok vezette átkelő japán hadsereg a folyóig foglalta el Koreát, és az itt vívott csatában legyőzte az oroszokat.

1950 elején Észak-Korea megtámadta Dél-Koreát, kirobbantva a hidegháború első komoly fegyveres konfliktusát. A déliekkel szövetséges amerikai hadsereg ellentámadása 1950 végére a Jalu folyó másik oldaláig vetette vissza az északiakat. Később a kínaiak segítségével Észak-Korea sikeres ellentámadást indított, és a régióban mindkét hadsereg rendkívül nagy veszteségeket szenvedett.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A trip to the North Korea-China border, in photos”, NK News, 2015. május 29.