Jakovlev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakovlev OKB
TípusRészvénytársaság
Alapítva1934
NévadóAlekszandr Szergejevics Jakovlev
SzékhelyMoszkva
VezetőkOleg Fjodorovics Demcsenko
AlapítóAlekszandr Szergejevics Jakovlev
IparágRepülőgépipar
TulajdonosIrkut Corporation
Formarészvénytársaság
TermékekRepülőgépek
AnyavállalataIrkut

A Jakovlev OKB weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jakovlev OKB témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Commons:Category:Yakovlev
A Wikimédia Commons tartalmaz Jakovlev-repülőgépek témájú médiaállományokat.

A Jakovlev tervezőiroda Oroszországban működő repülőgéptervező és -gyártó vállalat. Repülőgépeinek típusjelzése a Jakovlev vezetéknév rövidítése, a Jak (Як). 2004-től az Irkut vállalat része és annak tervezőirodájaként működik Jakovlev Mérnöki Központ néven.

Története[szerkesztés]

A tervezőirodát Alekszandr Jakovlev alapította 1934-ben, bár maga Jakovlev első motoros repülőgépének, az AIR–1 első repülésének időpontját, 1927. május 12-ét tartotta a tervezőiroda születésnapjának. A szovjet repülőgépiparban használt kódja OKB–115 volt. A tervezőiroda saját gyártási bázisát a 115. sz. repülőgépgyár alkotta.

A tervezőiroda első sikeres típusai a második világháború alatt kifejlesztett légcsavaros vadászrepülőgépek voltak. A tervezőiroda a harci repülőgépeken kívül utasszállító repülőgépek, helikopterek, sport- és gyakorló repülőgépek tervezésével is foglalkozott. A Jakovlev tervezőirodában készült a Szovjetunióban üzembe állított első helyből felszálló vadászrepülőgép. A vállalat tervezte többek között a kisméretű Pcsela távirányítású felderítő repülőgépet is. A cég legutolsó modellje a Jak–130 gyakorló repülőgép, amelynek gyártása Nyizsnyij Novgorodban, a Szokol Repülőgépgyárban folyik.

A tervezőiroda 1992 márciusában Jakovlev Repülőgépgyártó Vállalat néven egyesült a Szmolenszki Repülőgépgyárral. Később a céget privatizálták, és Jak Repülőgépgyártó Vállalat néven működött tovább. Az orosz kormány 2007-ben döntött, hogy Egyesített Repülőgépgyártó Vállalat (Объединённая авиастроительная корпорация) néven egy holdingban vonja össze a nagy repülőgépgyártó vállalatokat, így az RSZK MiG, az Iljusin, a Szuhoj, a Tupoljev, a Jakovlev repülőgépgyártó vállalatokat, valamint az Irkutszki Repülőgépgyárat.

2004-ben a tervezőirodát az Irkut vállalathoz csatolták. Közben jelentősen átalakították. Felszámolták a moszkvai gyártóbázisát, ingatlanait eladták, a korábbi 1400 fős dolgozói létszámot[1] 311-re csökkentették,[2] a megmaradt részeiből pedig létrehozták az Irkut vállalat Jakovlev Mérnöki Központját.

A Jakovlev tervezőiroda repülőgépei[szerkesztés]

Vadászrepülőgépek[szerkesztés]

Jak–23
Jak–28

Bombázó és vadászbombázó repülőgépek[szerkesztés]

Szállító repülőgépek[szerkesztés]

Utasszállító repülőgépek[szerkesztés]

Jak–42

Gyakorló-, oktató- és sportrepülőgépek[szerkesztés]

Jak–24

Többcélú repülőgépek[szerkesztés]

Helikopterek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.finmarket.ru/news/247322
  2. A Jakovlet tervezőiroda 2010-es éves jelentése. [2012. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 2.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]